Pandemia accelerează în România, numărul de noi cazuri depășind 1.000 pe zi. Autoritățile avertizează continuu la respectarea regulilor de protecție, aglomerările de oameni generând intensificarea transmiterii comunitare a virusului. Pentru că cei mai mulți români merg în vacanță sau ies la o terasă cu prietenii, uitând, în mare măsură, de normele de protecție, autoritățile consideră că operatorii din turism poartă o mai mare responsabilitate. În acest sens, Alianța pentru Turism (APT) a adresat o scrisoare deschisă premierului României, prin care face apel asupra rolului pe care industria HoReCa îl reprezintă în economia românescă.

Scrisoarea debutează cu ideea potrivit căreia reprezentanții HoReCa respectă cu strictețe regulile impuse. În plus, documentul amintește și de impactul pe care industria îl are asupra economiei românești și anume 5,6 din PIB, suportând 400.000 de locuri de muncă.

Semnatarii scrisorii susțin regulile de protecție și îndeamnă la respectarea acestora.

”Dorim să începem acest demers prin afirmația fermă că majoritatea actorilor acestei industrii sunt responsabili și respectă legile și reglementările în vigoare. Acestea au fost elaborate de Guvernul României împreună cu noi ca și reprezentanți ai industriei, sunt necesare și trebuie obligatoriu respectate de toată lumea”.

Însă obiectivul documentului este de a atrage atenția asupra aspectului negativ pe care HoReCa l-a căpătat în vreme de pandemie. Semnatarii sunt de părere că, deși e posibil ca unii dintre operatori să nu respecte regulile, acest fapt nu trebuie raportat la întreaga industrie. Alianța pentru Turism atrage atenția asupra generalizării aspectelor negative din industrie.

„Cu ce însă nu putem să fim de acord, este stigmatizarea întregii industrii ca fiind iresponsabilă și cauza principală pentru creșterea numărului de cazuri de contagiune cu SARS-COV 2 în România. Nu suntem în cunoștință de VREUN CAZ de infectare în industria noastră și nici nu avem știință despre focare cu geneza în interiorul breslei noastre.

Prin urmare, dezavuăm ideea și discuțiile din spațiul public care susțin reintroducerea unor restricții în zona HORECA, care ar putea conduce chiar la închiderea localurilor în general. Sigur, cine nu respectă legea și bunul simț, ar trebui să fie drastic sancționat, însă nicidecum nu se pot pune toți actorii în aceeași oală. Reiterăm deschiderea și sprijinul nostru pentru rafinarea și detalierea prezentelor reglementări ca soluție pentru prevenirea răspândirii viruslului și ca răspuns numărului crescut de cazuri.”

Alianța pentru Turism (APT) cuprinde următoarele organizații:

 1. Asociația de Ecoturism din România (AER) - Andrei Blumer, Președinte
 2. Asociația Incoming România (AIR) - Ovidiu Tudor, Președinte
 3. Asociația Lucratorilor in Turism Infotripisti – Dana Rentea, Președinte
 4. Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării - Cătălin Țibuleac, Președinte
 5. Asociația de Management a Destinației Iași și regiunea Moldova – Mihai Bulai, Președinte
 6. Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) – Dumitru Luca, Președinte
 7. Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) - Maria Stoian, Fondator
 8. Asociația Restaurantelor din România (HORA) – Daniel Mischie, Președinte
 9. Asociația Județeană de Turism Sibiu - Alin Chipăilă, Președinte
 10. Asociația pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Bucuresti - Bucharest Convention & Visitors Bureau (BTB) – Lucian Boronea, Președinte Interimar
 11. Asociația de Promovare și Dezvoltare a Turismului Oradea și Regiune – Mihai Jurca, Director Executiv
 12. Asociația pentru Promovarea și Devoltarea Turismului Prahova – Adrian Voican, Președinte
 13. Asociația Profesională a Ghizilor de Turism ProGuide – Alina Tomer, Președinte
 14. Asociația Profesionistilor de Turism din Romania – Mihai Gospodin, Președinte
 15. Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii – Horațiu Rada, Președinte
 16. Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din Romania (FAPT) – Mihai Jurcă, Președinte
 17. Federația Industriei Hoteliere din România (FIHR) - Călin Ile, Președinte
 18. Federația Națională a Ghizilor de Turism din România (FNGTR) - George Vasiliu, Președinte
 19. Organizația Patronală Mamaia - Constanța - Anca Pavel Nedea, Director Executiv
 20. Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) - Nicu Rădulescu, Președinte
 21. Organizația Profesioniștilor din Turism (SKAL) - Florin Țâncu, Președinte

Sursa foto: Agerpres FOTO

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri