Cu peste 17.000 de cazuri de coronavirus înregistrate, dintr-o populație de 7.364.570 de locuitori, Bulgaria a devenit principala destinație de vacanță a românilor. Lipsa restricțiilor de circulație, comparativ cu Grecia, dar și prețurile mai mult decât avantajoase au ajutat Bulgaria în refacerea industriei turismului. wall-street.ro a vizitat litoralul vecinilor bulgari în noile condiții pandemice, constatând cu stupoare că regulile de protecție sunt un mit nedemonstrat pentru turiștii dornici de relaxare.

Spre deosebire de litoralul românesc, bulgarii au grijă ca pe plajele lor ordinea și curățenia să fie respectate. Prin urmare, vizibil mai mici, plajele nu permit instalarea multor turiști cu prosoape sau cearșafuri. Regula principală este închirierea unui șezlong pentru o zi întreagă la nu mai mult de 10 de lei (echivalentul a 4 leva), împreună cu umbrelă, dacă turistul dorește, aceasta costând tot 10 lei. În mod evident, prețul unui șezlong la vecinii bulgari este mult mai mic decât cel practicat de comercianții români, și anume cel puțin 30 de lei pentru un șezlong.

Dacă ziua mai poate fi evitată aglomerația pe drumul spre plajă, pe timpul serii, faleza litoralului bulgăresc, din regiunea Sozopol, unde am fost cazați, devine arhiplină. Turiștii români, bulgari sau ruși se înghesuie pentru o poză sau pentru un loc la unul din restaurantele de pe faleză, care oferă o priveliște inedită asupra mării.

Distanțare socială? Nici vorbă de așa ceva, aceasta nu era pusă în practică nici măcar la nivelul meselor. Cât despre purtatul măștii de protecție în spațiile aglomerate, prea puțini erau cei care își aminteau de pericolul care ne pândește la fiecare pas.

Apropierea fără margini este dată și de ospătari, chelneri sau vânzătorii diferitelor chioșcuri sau magazine. Niciunul dintre cei menționați anterior nu purta măști, mănuși sau viziere. Aceștia preluau comenzile clienților fără să țină cont de regulile de protecție enunțate de Organizația Mondială a Sănătății.

Și bulgarii au horele lor

Dacă vă îngrijorați cu privire la lipsa distracției pe litoralul bulgăresc, wall-street.ro a descoperit că hora este un laitmotiv al răspândirii rapide a noului virus. Trecând pe lângă o terasă, am observat cum un grup de turiști ”a încins” o horă în plină pandemie.

Magazinele cu suveniruri sau fast-food-urile sunt un alt motiv pentru care turiștii se înghesuie sau stau la coadă. Mămici, tătici, bunici sau copii uită de regulile de protecție și formează cozi pentru a analiza un magnet, o șapcă sau pentru a cumpăra o shaorma.

Prin urmare, urmând zicala noaptea e un sfetnic bun, majoritatea turiștilor ies pe faleza litoralului bulgăresc, uită de circumstanțele pandemice în care ne aflăm, dar mai ales de cele câteva reguli de protecție de care trebuie să ținem cont. Purtatul măștii de protecție, în condițiile în care distanțarea socială este dificil de respectat, devine opționala pentru oamenii dornici de plimbare, relaxare sau cumpărături.

Nici gazdele bulgare nu par a fi foarte îngrijorate de evoluția pandemiei, acestea fiind primele care omit să poarte masca, chiar și în interiorul supermarketurilor sau alte spații închise. Proprietarii restaurantelor nu țin cont de distanțarea socială în ceea ce privește aranjarea meselor în terase sau chiar în interiorul restaurantelor.

Cu alte cuvinte, Bulgaria își primește turiștii ca și până acum, eliminând chiar și bariera scrisă din calea noului coronavirus, mai precis, declarația pe propria răspundere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri