27 Aprilie 2005

Strainii nu vor apartamente, ci terenuri agricole

Investitorii straini nu vor veni in Romania sa cumpere apartamente de bloc, in schimb, vor veni sa cumpere teren agricol care, aici, costa inca 450-600 euro hectarul, in vreme ce in Cehia se achizitioneaza cu aproximativ 5.000 de euro hectarul, in Italia cu minimum 6.000 si in Polonia cu 6.000-7.000 euro pe hectar a declarat, marti, pentru Rompres, Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitatea Francofona Internationala Bruxelles.
"Numeroaselor legende ce emotioneaza o populatie lacoma care, in doar cateva luni, a transformat o piata in expansiune necontrolata intr-un domeniu al absurdului definit de o dictatura a vanzatorului, li se adauga acum certitudinea ca integrarea se va produce cu siguranta si ca vin strainii!

Ar trebui sa examinam lucid cu ce venim, la drept vorbind, pe o piata imobiliara europeana care, in sine, este o piata de concurenti si unde ideea insasi ca investitorii vor veni in mod automat si negandit in Romania nu apare fara argumente'', apreciaza Artur Silvestri.

Vehiculat tot mai des, in ultimul an, romanii cred ca avem "argumentul preturilor scazute", ceea ce nu inseamna ca toate preturile sunt scazute si ca ar fi loc ca sa mai creasca.

Sunt, dimpotriva, segmente de piata ce nu vor prezenta nici un interes. "Aici orice majorare pe pret va fi lipsita de suport si fara alte consecinte decat cele negative", spune Silvestri.

"Pret scazut" este, inca, terenul intravilan rural inclusiv cel care defineste regiunile "cu potential turistic" sau pur si simplu pitoresti, dar potrivite unor proiecte ce nu ar costa mult si care ar putea aduce profit multumitor.

"Nu exagerat de scumpe, si, deci, interesante ar mai fi hotelaria, pensiunile, unele imobile de prestigiu (casele boieresti din mediul urban) si, de regula, cladirile cu personalitate arhitecturala, domeniile rurale, conacele, chiar si unele castele (oricat de putine, totusi, se gasesc la noi)", precizeaza Artur Silvestri.



Citeste si