România este recunoscută pentru exodul tinerelor talente. Puțini dintre cei plecați în străinătate se întorc în țară cu ideea de a investi și de a-și dezvolta un business autohton. Din această mână de oameni face parte și Eduard Șerbănoiu, care s-a întors în România și a deschis un business în turism, după 5 ani petrecuți în Marea Britanie.

Eduard Șerbănoiu s-a întors în România în iunie 2020, după ce, timp de cinci ani, a condus un magazin online în Marea Britanie, pe care l-a vândut contra unei oferte imbatabile, așa cum a numit-o el.

Odată întors în țară, Șerbănoiu a gândit un plan de afaceri în turism, prin care să promoveze locul natal. Acesta nu a investit într-o unitate de cazare, așa cum ne-am fi așteptat, ci a preferat să ilustreze un turism ”activ” în regiune. Practic, Șerbănoiu se folosește de mașini, biciclete sau drumeții prin care să arate românilor zona Lerești-Argeș.

”Am făcut asta pentru că îmi lipsea din ce în ce mai mult tot ceea ce înseamnă România: prieteni, familie, natură, tradiții. Afacerea a prins contur aproape instant, și, la începutul verii 2021, rezervările au “explodat”, a declarat Șerbănoiu, în cadrul unui interviu wall-street.ro.

Investiția inițială în business a fost de aproximativ 20.000 euro, iar tânărul antreprenor estimează că cifra de afaceri pe anul acesta va depăși aceasta sumă. ”E un business la început de drum, dar promițător, ne-am pus toată energia, experiența și pasiunea și rezultatele au apărut deja”, mai spune Șerbănoiu, cu mândrie.

Retail jobs

Tinerii care spun NU turismului de masă

În demersurile sale pentru punerea business-ului pe picioare, lui Eduard Șerbănoiu i s-a alăturat și Octavian Dascălu, astfel luând naștere IezerVenture.ro. Cât despre numele afacerii, acesta ilustrează ideea de aventură pe care cei doi o promovează și zona pe care și-au ales-o, Lerești - Argeș, locul lor natal, mai exact.

”Doream de mult timp să găsim o nișă prin care putem promova zona aceasta, în care ne-am născut și pe care o apreciem extrem de mult. Știm că zona argeșeană de la baza Munților Iezer-Păpușa are un potențial turistic enorm și de aceea ne-am decis să încercăm, anul trecut, în plină pandemie”, a adăugat Octavian Dascălu.

Regiunea Munților Iezer-Păpușa este una neatinsă, încă, de turismul de masă, iar cei doi antreprenori nu intenționează să schimbe acest lucru.

Nu dorim să oferim la IezerVenture experiențe “comerciale”, comune. Preferăm să avem mai puțini turiști și să le putem oferi experiențe originale, un mix între elementele unice natură-aventură-tradiție-gastronomie de care să își aducă aminte și să revină cu drag la noi.

Citeste si:
VIDEO | Amenzi de 350.000 de lei aplicate de Garda de Mediu la...
VIDEO | Amenzi de 350.000 de...

Eduard Șerbănoiu, fondator IezerVenture.ro

Sursa Foto: IezerVenture.ro

Deși susțin cu tărie că România are nevoie de turiștii străini și că există un interes crescut din acest punct de vedere, atât Șerbănoiu, cât și Dascălu vor să păstreze autenticitatea locului, prin promovarea unui alt fel de turism.

Citeste si:
Reduceri la biletele de avion Wizz Air. Până când este valabilă...
Reduceri la biletele de avion...

”Acest proiect a început din pasiunea pentru turism și dragostea pentru locurile natale. Nu intenționăm să ne extindem și în altă regiune, aceasta este zona pe care dorim să o promovăm. Vrem să punem Lerești-Argeș pe harta turismului montan și de aventură din România și credem că datorită seriozității și dăruirii echipei IezerVenture.ro vom reuși”, a mai spus Dascălu.

Ce recomandă cei doi tineri turiștilor români

Afacerea celor doi iese din banalul rezervărilor online la hoteluri din diferite destinații. Șerbănoiu și Dascălu își atrag turiștii, în primul rând, prin activitățile propuse, după care intervin și opțiunile de cazare.

Așadar, recomandarea celor doi pentru potențialii vizitatori este cea mai solicitată opțiune, mai exact experiența off - road.

”Experiența Off-Road + Cazare este cel mai căutat pachet, pentru că include aventura de off-road montan și posibilitatea de a-ți alege o noapte de cazare cu mic dejun inclus la una din locațiile noastre partenere. În funcție de disponibilitate, pentru acest pachet oferim turiștilor posibilitatea de a-și alege o noapte de cazare CONFORT (la o pensiune în zonă) sau WILD (la Cabana Prieteniei)”, a explicat Șerbănoiu.

Ambele variante au micul dejun inclus. La varianta CONFORT, unitățile de cazare sunt situate lângă pădure și râu. Aici turiștii se pot bucura de o atmosferă selectă, delectându-se cu savoarea îmbietoare a bucatelor tradiționale, dar în confortul cotidian.

Sursa Foto: IezerVenture.ro

La Cabana Prieteniei, oaspeții au parte de experiențe noi: becul este înlocuit de lumânări, iar toaleta și dușul sunt foarte asemănătoare cu cele pe care le foloseau bunicii noștri pe vremea tinereții. Turiștii au șansa reconectării la viața offline, într-o oază de liniște, e locul perfect pentru iubitorii de natură și de lucruri simple. Micul dejun este inclus, gazda oferă produsele, iar oaspeții vor trebui doar să le prepare pe plita încinsă din cabană. Prețul pachetului este de 500 lei/persoană.

Turismul și autoritățile române, prieteni sau dușmani?

Dacă tot am ajuns la capitolul recomandări, nu putem trece neobservată nevoia de implicare a autorităților române în această industrie. Mai mulți bani operatorilor economici sau niște reguli mai stricte, mai degrabă?!

Cât despre o mai bună promovare a turismului românesc, cei doi fondatori susțin că există o rezolvare foarte simplă și elegantă aici și aceea este printr-o campanie puternică în marketingul digital internațional.

”În primul rând, trebuie să nu mai gândim pe termen scurt. Este mare nevoie de un masterplan al turismului în România în care autoritățile să joace un rol principal”, au completat fondatorii IezerVenture.ro.

În plus, aceștia au adăugat alte trei măsuri care ar putea îmbunătăți serios imaginea turismului românesc, mai precis:

  • managerii și administratorii trebuie să înceapă să facă turism de calitate.
  • promovarea turismului intern, în special, pe segmentul de marketing digital.
  • finanțarea pe termen scurt și mediu pentru a evita falimentul unităților de turism și pentru a sprijini lucrătorii în domeniu.

Aventuri în viitor

Chiar dacă nu doresc o extindere în alte regiuni ale țării și refuză ideea turismului de masă, Șerbănoiu și Dascălu au planuri pentru business-ul lor.

Pe termen mediu, aceștia vor să introducă în circuitul turistic propriile unități de cazare, de tipul căsuțelor din lemn pentru varianta WILD de cazare și a unei vile sau căsuțe premium din lemn pentru varianta CONFORT, în care să cazeze turiștii care vor să petreacă mai multe zile în zonă.

Din acest punct de vedere, fondatorii IezerVenture.ro recunosc că una dintre cele mai mari provocări din prezent o constituie colaborarea cu unitățile de cazare din zonă pentru acele pachete unde oferă cazare cu mic dejun inclus.

”Oferirea de servicii mai complexe, special concepute pentru segmentul team-building, extinderea perioadei sejurului cu mai multe zile de explorare și includerea de noi experiențe în ofertă sunt alte câteva obiectivele pe termen scurt ale iezerventure.ro. La acestea se adaugă și atragerea turiștilor străini, imediat ce condițiile impuse de pandemia COVID-19 o vor permite, interes există deja”, au conchis cei doi fondatori.

Sursa foto: iezerventure.ro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri