Antalya este una dintre destinațiile căutate de români, însă regiunea este vizitată preponderent de turiștii ruși și cei ucraineni. Astfel că, după doi ani de pandemie, sezonul turistic din Turcia poate fi serios afectat de războiul din Ucraina. ”Nu impunem restricții turiștilor ruși, însă suntem într-o piață globală și trebuie să ne adaptăm tendințelor. Pentru a compensa pierderile, ne vom concentra spre țări precum România, Republica Moldova, Bulgaria, dar și state din Orientul Mijlociu”, a declarat Osman Ayik, consilier al guvernatorului Antalyei.

Acesta a precizat că, în situația dată, speră ca Turcia să poată atinge cifrele din 2021, când circa 21 de milioane de turiști au vizitat țara.

”Suntem sceptici în ceea ce privește acest sezon turistic. Am rămas singura legătură cu Rusia. Nu vom impune restricții turiștilor ruși, însă ne aflăm într-o piață globală, iar noi trebuie să ținem cont de tendințe. Suntem prinși la mijloc”, a mai spus Ayik, precizând că România este una din țintele Turciei în materie de turism.

Sursa Foto: wall-street.ro.

Acesta a precizat că Antalya nu este doar o destinație despre resorturi, iar românii pot vizita situri istorice și se pot bucura de bucătăria tradițională turcească, a treia cea mai mare din lume (după cea franceză și chineză). În plus, Ayik speră ca, în curând, toate restricțiile în materie de COVID să fie eliminate. În prezent, românii trebuie să completeze un formular de localizare cu maximum 72 de ore înainte de călătorie și să prezinte certificatul de vaccinare (vaccin, test sau vindecare după boală).

De asemenea, a menționat că prețurile vacanțelor vor crește, nu doar din cauza războiului, ci și din cauza celorlalte crize în lanț pe care le traversăm: energie, combustibil sau alimente.

„Nicio companie nu va putea face profitul dorit anul acesta. Va dura câțiva ani până când lucrurile vor reveni la normal”, a mai spus Ayik.

În altă ordine de idei, oficialul a precizat că Antalya este, în prezent, una dintre zonele de refugiu ale ucrainenilor, zeci de mii de oameni din Ucraina stând cu chirie în Antalya.

Vacanțe mai scumpe cu 10-15% în Turcia

Alin Burcea, vicepreședinte ANAT și proprietarul touroperatorului Paralela 45, a declarat că vacanțele înregistrează creșteri de prețuri, în Turcia fiind vorba de prețuri mai mari cu 10-15%, iar în Grecia, sejururile au fost scumpite cu 5-10% față de anul trecut.

Cu toate acestea, potrivit lui Burcea, hotelierii din Antalya au lansat oferte speciale cu preţuri reduse pentru sejururi în urma scăderii numărului de turişti ruşi şi ucraineni, după începerea conflictului militar din Ucraina.

„Grecia merge cel mai bine, pentru că autoritățile au anunțat scoaterea restricțiilor pentru acest sezon, pentru turiști. Cu siguranță, și Turcia se va alinia și va anunța în curând o relaxare totală”, a declarat Burcea, pentru wall-street.ro.

Circa 60% din turiștii care vizitau Antalya erau ruși și ucraineni. În 2019, Antalya a avut parte de un sezon record, înregistrând 15,6 milioane de turiști. În continuare, România se află în topul celor zece țări din care vin cei mai mulți turiști în Turcia.

Pentru sejururile în Antalya, turiştii români au la dispoziţi zece zboruri charter săptămânale din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Târgu - Mureş, Baia Mare, Sibiu, Oradea, Bacău, în perioada 23 aprilie - 22 octombrie, pentru că în septembrie şi octombrie sunt temperaturi de vară în Antalya, de peste 27-28 de grade.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri