Milos este cea mai sudică insulă din arhipelagul Cicladelor, caracteristica principală a acesteia, în afara golfurilor sale adânci, fiind rara morfologie a solului, bogat în minerale. De asemenea, Milosul este și una dintre insulele renumite pentru plajele cu nisip fin sau izolate.

Activitatea vulcanică din anii trecuți a înzestrat insula Milos cu o varietate incitantă de peisaje superbe. Stâncile au forme greu de imaginat și care o să vă lase sigur cu gura căscată, iar plajele și apa care acompaniază formele vulcanice sunt un adevărat exemplu de jocuri de culoare.

Noi nu am petrecut foarte mult timp pe insulă, deși ne-am fi dorit, dar am ales să ne bucurăm de plajele izolate (dar populate de turiști). S-a dus vorba despre faima Milosului.

Ce putem vizita în Milos

Până ajungem la plaje, să acordăm puțin credit și insulei, care are și ea câteva povești ascunse:

  • Plaka: este capitala insulei Milos, un orășel cu străduțe înguste și pietruite, cu parfum de iasomie și cu taverne din loc în loc.
  • Klima: este situată la circa doi kilometri de Plaka și este considerat cel mai pitoresc sat pescăresc din insula Milos. Tot aici, puteți admira renumitele căsuțe pescărești „syrmata”.
  • Apollonia: este un micuț sat pescăresc, situat în partea de nord-est a insulei, de unde poți ajunge și în insula Kimolos și Glaronissia. Locul este presărat cu cafenele tradiționale (kafenia) și taverne care servesc preparate tradiționale și pește proaspăt. Apollonia dispune și de o minunată plajă de nisip, unde turiștii se pot bucura de mare și de soare.

Topul plajelor din Milos

Insula Milos are aproximativ 80 de plaje uimitoare, cele mai renumite fiind:

  • Plaja Sarakiniko: este considerată cea mai fotogenică plajă, datorită peisajului unic, cu depresiuni mai mici sau mai mari.

Noi nu am reușit să petrecem foarte mult timp aici, dar dacă vă faceți vacanța în Milos, opriți-vă la Sarakiniko. Este o plajă cum nu ați mai văzut, izolată și cu peisaje scoase din poveste. Înarmați-vă totuși cu umbrele, pentru că e foarte posibil să nu găsiți foarte multă umbră.

Plaja poartă numele piraților din vremurile apuse și mai ascunde și câteva tunele construite de nemți, prin al Doilea Război Mondial.

Și, pentru că e izolată, în zonă nu veți găsi tavene sau cafenele, ci doar o rulotă, de unde puteți cumpăra cafea, sucuri sau hamburgeri și hot-dog. Iar produsele au prețuri decente, în ciuda faptului că sunt singurii de pe plajă.

  • Plaja Kleftiko: este renumită pentru apele sale turcoaz.
  • Papafragas: plaja cu nisip situată între două stânci spectaculoase.
  • Provatas: plajă cu nisip roșiatic, bine organizată, preferată de familiile cu copii datorită adâncimii mici și a intrării line în apă.
  • Plaja Paliochori: o plajă bine amenajată, cu șezlonguri și umbrele, principala caracteristică fiind prezența vulcanilor submarini care încălzesc apa mării.

Mâncăruri specifice în Milos

Printre specialitățile culinare ale insulei putem menționa:

  • plăcintele cu pepene roșu,
  • faimoasele plăcinte cu crema de brânză (tirenies),
  • pitarakia (plăcinte cu brânză sărată),
  • bomboanele cu dovleac alb.

Milos este una dintre insulele încă neexploatate la maximum de turiști. Este o insulă cu o importantă minoritate evreiască și așa cum am menționat mai sus, este o regiune grecească cu o multitudine de plaje spectaculoase. Același Milos mai are un secret care îi atrage pe turiști, mai exact catacombele de pe insulă, folosite inițial ca cimitire, și care, în prezent, sunt pe locul al treilea ca importanță, după cele din Roma și Ierusalim.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri