Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat că proiectul pentru extinderea terminalului de pasageri al Aeroportului Oradea, în valoare totală de peste 212 milioane de lei (circa 30 milioane de euro), a fost declarat eligibil pentru a primi finanţare europeană, relatează Agerpres.

"Ieri, Aeroportul din Oradea a fost informat că documentaţia care a fost depusă pentru extinderea terminalului de pasageri a fost verificată, iar proiectul a fost declarat câştigător. Noi sperăm ca până la Anul Nou să se semneze contractul de finanţare pentru extinderea terminalului de pasageri a Aeroportului din Oradea, în aşa fel încât până la finalul anului viitor să putem finaliza aceste lucrări. E o perioadă foarte scurtă, dar este ultimul tren în accesarea de fonduri europene pentru aeroporturi", a afirmat Ilie Bolojan.

Prin realizarea acestui proiect, suprafaţa construită se va mări de la 2.925 metri pătraţi, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 metri pătraţi. Terminalul T1 se va extinde ţinând cont de un trafic de 400 pasageri/flux. Sunt prevăzute patru fluxuri principale: plecări/sosiri Schengen şi plecări/ sosiri non-Schengen. Se vor asigura şi fluxuri secundare dedicate pentru plecări şi sosiri VIP. Vor putea fi procesaţi 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât şi pe zboruri internaţionale.

Noile construcţii se vor dezvolta preponderent la parter, având în unele zone şi etaj/mezanin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spaţii comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate şi pentru reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii de control: poliţia de frontieră, SRI şi vamă.

Investiţia mai prevede extinderea suprafeţelor betonate din faţa terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului şi a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces şi a parcării (capacitate de 320 de locuri), achiziţia unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute şi alte lucrări conexe.

Valoarea totală a proiectului "Extinderea şi eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea" este de 212.844.709,50 lei, inclusiv TVA. Finanţarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 - 2020, pe Axa Prioritară 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil şi eficient.

Valoarea totală eligibilă este de 166.511.188, 20 lei, din care: 163.180.964,44 lei - valoarea totală nerambursabilă din contribuţia CE (85% FEDR) şi contribuţia publică eligibilă asigurată prin Bugetul de Stat (13%) şi 3.330.223,96 lei - valoarea contribuţiei publice asigurată din bugetul Consiliului Judeţean Bihor (2%).

Valoarea totală neeligibilă a proiectului este de 46.333.521,30 lei, din care 15.029.915,92 lei, inclusiv TVA, reprezintă costul lucrărilor pentru extinderea parcării, asigurată de Consiliul Judeţean Bihor.

Durata de realizare a investiţiei este de opt luni, din care două luni pentru proiectare şi şase luni pentru execuţia lucrărilor.

Sursa foto: Aeroportul Internațional Oradea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri