7 August 2023

GALERIE FOTO: Top 9 cele mai bune locuri de vizitat în Albania, unde ai și munte și mare. Albania este Europa despre care nu știai că există



Albania este o țară care nu se află cu siguranță pe primele locuri în listele turiștilor, când vine vorba de călătorii. Însă asta nu înseamnă că nu există acolo destinații care merită vizitate, mai ales că sunt mai ieftine, dacă ne raportăm la țări precum Spania, Portugalia sau chiar și Italia. Despre Albania se spune că este Europa despre care nu știai că există, ce și-a conservat un aer mai vechi și mai sălbatic, specific în aproape tot restul continentului până în anii `90. Albania este un loc în care tradiția contează, datorită mixului interesant de religii (musulmană și ortodoxă), dar și un loc cu aventuri neașteptate. Fără doar și poate, Albania este o țară care ți-ar putea schimba întreaga idee despre Europa secolului al XXI-lea.

Tirana

Pentru a face cunoștință cu Albania poposim mai întâi în Tirana, capitala țării și singurul oraș pe care, de altfel multă lume îl știe când aude de acest stat. Tirana, Capitala Albaniei este renumită pentru arhitectura sa plină de culoare, inclusiv pentru obiectivele turistice care datează atât din epoca otomană, cât și din cea sovietică. În loc să ascundă centrele de interogatoriu și închisorile din epoca comunistă, autoritățile orașului le-au transformat în muzee și galerii de artă pentru ca mai apoi să le înconjoare cu baruri și restaurante hipsterești.

Vestea și mai bună este că poți vizita toate în timp ce te bucuri și de o vreme mult mai călduroasă spre deosebire de România. În Albania, în noiembrie și decembrie temperaturile medii se situează în jurul valorii de 15-17 grade Celsius.

Unde mai pui că de la începutul acestei veri, Ryanair au lansat rute directe București - Tirana, urmând ca în Wizz Air să lanseze zboruri noi către această destinație începând cu luna octombrie a acestui an.

Sursa foto: Unsplash


Berat

Berat a fost supranumit în istorie „orașul cu o mie de ferestre”, fiind capitala regiunii cu același nume. Orașul are două jumătăți: prima include casele dispuse la malul râului Osum, iar cea de-a doua cuprinde locuințele vechi, de deasupra dealului împădurit, unde regăsim și Kalaja este un cartier cetate cu multe case mici, care sunt locuite.

Orașul deține multe ziduri prăbușite și o grămadă de biserici și moschei vechi de secole, care au fost transformate în muzee.

Sursa foto: Unsplash


Ksamil

Ksamil este locul de plajă prin excelență al Albaniei. Deși departe de a fi nedescoperit, Ksamil cuprinde o serie de golfuri pline de culoare, plaje și insulițe mici care vor face ca vacanța ta să fie cu adevărat specială. Deși turismul de masă, alimentat de turiștii din țările învecinate fără ieșire la mare a schimbat dramatic litoralul albanez în ultimii ani, Ksamil păstrează aerul relaxat și liniștit de care s-au îndrăgostit prima dată cei care au ajuns în Riviera albaneză. Și unde mai pui că fructele de mare de aici sunt absolut delicioase!

Sursa foto: Unsplash


Gjirokast?<

Povestea orășelului deluros Gjirokastër, din sudul Albaniei are o istorie ce ne duce cu cel puțin 2.500 de ani. Majoritatea oamenilor de astăzi vin aici o fac pentru a vedea cele aproximativ 600 de conace din epoca otomană. Centrul turistic al orașului are străzi pietruite, cafenele pline de artă și magazine de suveniruri. Mai mult, Gjirokastër este preferatul turiștilor și din perspectiva faptului că cei care ajung în Corfu, de pildă, pot ajunge în acest orășel albanez direct din Grecia și pot face o excursie de o zi.

Sursa foto: Unsplash


Butrint

Probabil cel mai impresionant sit istoric din Albania, Butrint este un oraș grecesc antic, cunoscut pentru pietrele și stâncile galbene ca floarea-soarelui. Unele dintre ruinele de aici (teatrul, Forumul și băile publice în special) sunt extraordinar de bine conservate. Întregul complex arheologic este situat sub păduri umbroase, dispuse pe malul unei lagune liniștite.

Sursa foto: Unsplash


Shkod?<

Orașul Shkodër „lenevește” pe malul unui lac și se află, totodată și la mică distanță de mare. Deși nu include foarte multe trasee turistice, turiștii care ajung aici se pot bucura de peisajele pitorești, cu clădiri multicolore și piețe cu un aer italienesc. Orașul se mândrește cu unele dintre cele mai bune muzee din Albania, cum ar fi Muzeul Național de Fotografie Marubi, care acoperă istoria fotografiei din Albania și Muzeul Sitului Martorilor și Memoriei, care conturează trecutul comunist recent al Albaniei). Shkodër deține și un complex mare de fortărețe, unele foarte bine restaurate, precum și restaurante, tot cu influență italienească.

Tot aici poți merge și la plajă, unde te vei bucura de ape cristaline și de un nisip fin. Plajele sunt la distanță mică dacă alegi să călătorești cu mașina.

Sursa foto: Unsplash


Alpii albanezi

Alpii albanezi, cunoscuți de asemenea ca „Munții blestemați”, sunt orice altceva, însă nu blestemați. Văile acestor munți înalți sunt pline de pajiști, pășuni și lacuri pline de culoare, în timp ce satele din împrejurimi sunt deseori acoperite de pietre.

Toamna, regiunea se colorează în roșu și portocaliu aprins, iar pe măsură ce urci tot mai mult în altitudine vei da de zăpadă și de gheață. În Alpii Albanezi poți face atât drumeții de o zi, dar și trasee care se întind pe mai multe zile. Pentru amatorii de hiking, cel mai cunoscut este traseul „Peaks of the Balkans”, care traversează țările vecine Kosovo și Muntenegru.

Sursa foto: Unsplash


Apollonia

Departe de agitația și locurile celebre din Albania regăsim ruinele vechiului oraș ilirian Apollonia. Orașul datează de 2.500 de ani și include încă ziduri pe jumătate îngropate, mozaicuri și stâlpi, răspândite pe dealuri pline de măslini. Teatrul și centrul administrativ păstrează încă o mare grandoare, cu muzee ce merită vizitate.

Sursa foto: Unsplash


Plaja Gjipe

Traseul de mers pe jos pe stâncă, de 45 de minute, către plaja Gjipe din Albania începe de lângă zidurile de piatră ale Mănăstirii Sfântului Teodor. De îndată ce vei privi această mică plajă cu pietriș alb, așezată sub stânci, la gura unui defileu împădurit, vei crede că te afli în raiul plajei mediteraneene. Atmosfera de la Gjipe rămâne, însă, una discretă, căci nu e un loc „îmbibat” cu restaurante și cafenele. Există o singură cafenea pe plajă și, la mică distanță în defileu, o zonă de camping. Pe Plaja Gjipe este recomandat să ajungi în lunile iunie sau septembrie.

Sursa foto: Unsplash




Citeste si