La fel ca în fiecare vară, și vara aceasta vacanțele riscă să fie date peste cap de diversele greve din sectorul transporturilor. Nu vorbim aici doar de amenințările sindicaliștilor TAROM, ci de greve foarte concrete în toată Europa. E bine să fii pregătit pentru eventualitatea în care zborul tău se va amâna sau chiar anula din cauza unor astfel de evenimente. Iată deci la ce proteste te poți aștepta în a doua jumătate a lunii august și începutul lunii septembrie.

Franța: când nu e grevă la aeroport, e grevă la metrou

În primul rând, dacă zbori în Franța sau ai escală pe un aeroport din această țară, te poți aștepta oricând la o grevă în această perioadă. Chiar dacă protestele violente au încetat, războiul dintre Macron și sindicate pe tema vârstei de pensionare nu a încetat. Ca urmare, dacă poți evita sau înlocui escalele în Franța cu unele în Țările de Jos, de pildă, e recomandat să o faci.

De asemenea, dacă totuși vrei să călătorești în ”țara grevelor”, FO-RATP – sindicatul angajaților din transportul în comun din regiunea pariziană – a depus un previaz privind declanșarea unei greve între 8 septembrie și 28 octombrie. Aceasta este perioada Cupei Mondiale de Rugby, iar metroul ar putea să nu circule în Paris sau să circule cu întreruperi, afectând inclusiv transportul la și de la aeroport. Momentan, sindicaliștii continuă negocierile, scrie RTL.

Proteste pe Luton, probleme pentru pasagerii Wizz Air

În Marea Britanie, o parte din manipulatorii de bagaje de pe aeroportul Gatwick au anunțat că vor declanșa greve la finalul lunii august. Astfel, cei de la Red Handling vor intra în grevă pe 25-28 august, iar cei de la Wilson James, pe 22-24 august. Vor fi afectate peste 200 de zboruri, deci, dacă ajungi pe Gatwick în perioadele respective, e bine să verifici ce companie de manipulare a bagajelor deservește zborul tău. Erau anunțate greve și în week-endul 18-20 august, dar sindicaliștii au primit o ofertă din partea companiilor și au decis să amâne protestul.

Și tot în Marea Britanie sunt anunțate greve ale angajaților din transportul feroviar, pe 26 august și 2 septembrie.

De asemenea, manipulatorii de bagaje de pe aeroportul Luton au anunțat trei greve de 24 de ore, pentru datele de 30 august, 6 septembrie și 13 septembrie. Acestea vor avea un impact major asupra pasagerilor Wizz Air, dacă protestatarii și linia aeriană nu vor ajunge la un acord. Sindicatul Unite a avertizat pasagerii Wizz Air să se aștepte la decalaje majore ale orarului de zbor.

În plus, Wizz Air va anula în septembrie zboruri, din cauza unor verificări la motoarele avioanelor, dar operatorul low-cost nu a dat mai multe detali.

Liniile aeriene din Europa unde se anunță greve în august și septembrie

În Belgia, piloții Ryanair au fost în grevă pe 14-15 august, ceea ce a dus la anularea a 88 de zboruri spre și de pe aeroportul Charleroi. Este al patrulea protest din 2023 și ar putea urma și altele, dat fiind că nemulțumirile personalului navigant al liniei low-cost sunt numeroase, iar managementul nu e foarte dispus să negocieze, potrivit Le Monde.

În România, angajații TAROM au amenințat cu greva în iunie și negociază cu conducerea. La finalul lui iulie, ei afirmau că managamentul ”persiflează şi tratează cu indiferenţă drepturile angajaţilor stabilite prin contract”. Printre problemele reclamate era și aceea că TAROM a concediat singurul angajat cu dizabilităţi, o femeie cu vechime de 29 de ani în companie care era unic întreţinător de familie.

Dar, chiar dacă pe 14 iulie sindicatul TAROM a anunțat declanșarea unui conflict colectiv de muncă, momentan nu e anunțată nicio acțiune concretă.

În fine, în Portugalia, personalul aeroportuar al SATA Air Açores a anunțat o grevă pentru 29-31 august, cerând majorări salariale. Linia aeriană portugheză este în proces de restructurare de ani buni.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri