Bulgarii se așteaptă la un sezon estival de succes, însă se tem că lipsa personalului suficient va afecta bunul mers al vacanțelor din acest an. Prin urmare, hotelierii de pe coastă măresc salariile angajaților cu cel puțin 20% pentru a rezolva lipsa de personal, a explicat ministrul Turismului Evtim Miloșev.

„De la începutul anului, pentru primele trei luni, datele Comisiei Europene de Turism arată că Bulgaria se află pe locul doi pentru redresare față de 2019, ceea ce este un indicator foarte pozitiv”, a spus Miloshev, preluat de Novinite.com.

Potrivit Comisiei Europene de Turism, Bulgaria este lider în creșterea turistică în Europa pentru primele trei luni ale anului 2024, cu o creștere de 39% față de aceeași perioadă din 2019, a anunțat ministerul.

Ministrul a evidențiat optimismul adus de începutul lunii mai, când sărbători precum 1 mai, Paște și Sf. Gheorghe s-au aliniat, rezultând aproape 80.000 de înscrieri turistice. Această perioadă a fost văzută ca un început puternic de sezon, a remarcat Miloshev. El a subliniat, de asemenea, că planurile de turism organizat sunt făcute cu mult timp înainte, iar ajustarea programelor din cauza vremii nu este fezabilă. Afluxul mare de turiști străini este organizat în primăvară, cu înregistrări semnificative începând cu anul precedent.

Miloshev a menționat că se caută o decizie interpretativă de extindere a TVA-ului de 9% pentru operatorii de turism, care va expira în iulie, cel puțin până în sezonul curent.

„Ministerul nostru, și eu personal, vom face grup de lucru pentru a discuta această chestiune, în special cu Ministerul Finanțelor, pentru a vedea dacă relația juridică aflată în derulare poate fi interpretată ca un eveniment fiscal sub TVA-ul de 9%”, a declarat ministrul interimar al turismului.

Din cauza deficitului de personal, angajatorii sunt obligați să ofere un salariu cu cel puțin 20% mai mare decât vara trecută, a remarcat Miloshev.

El a îndemnat Ministerul Afacerilor Externe să trimită personal suplimentar în birourile consulare din țări din Asia Centrală, cum ar fi Nepal, India, Bangladesh și Kârgâzstan, unde se află mulți solicitanți de locuri de muncă pentru turismul bulgar. În prezent, cererile de programare pentru viză sunt rezervate cu câteva luni înainte, iar angajatorii îi așteaptă pe acești lucrători.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri