Începând cu data de 10 iulie 2024 se vor desfășura lucrări de reparație majoră la Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse pe tronsonul bulgar. Activitățile de reparație sunt prevăzute să dureze timp de 730 de zile (aproximativ doi ani), fără ca acest fapt să ducă la oprirea traficului rutier pe pod.

Într-o primă etapă a reparațiilor, circulația rutieră pe pod va fi restricționată pe sensul de intrare în Bulgaria și, ulterior, pe sensul de ieșire din Bulgaria, pe direcția către România. Activitățile de reparație se vor efectua, ca regulă, pe timpul zilei, pe segmente rutiere de 400 de metri și vor implica organizarea și reglementarea temporară a circulației rutiere pe pod, pe tronsonul rutier bulgar, pe o singură bandă, cu regim asigurat de accesibilitate alternativă a autovehiculelor și de semnalizare prin sisteme de semafoare adaptive, indicatoare rutiere și personal de dirijare.

Tronsonul de pe teritoriul bulgar al Podului Prieteniei, care face parte din drumul I-2, are o lungime totală de 1,057 kilometri. De la punerea sa în funcţiune, acum 70 de ani, în 1954, nu s-au efectuat reparaţii majore. Consolidarea rosturilor s-a făcut în urmă cu mai bine de 22 de ani, iar hidroizolaţia şi pavajul asfaltic au fost înlocuite în 2011.

MAE recomandă cetățenilor români să conducă preventiv, cu viteză adecvată, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului și să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de așteptare la trecerea frontierei.

Autoritățile bulgare recomandă ca vinieta electronică să fie achiziționată online prin intermediul website-ului www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în incinta punctelor de frontieră.

MAE reiterează importanța respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (în general, 50km/h în localități, 90 km/h pe drumurile naționale și 140 km/h pe autostrada) și, mai ales, în zona de acțiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/restricție/limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip RADAR.

MAE recomandă turiștilor români care aleg să revină în țară prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, și anume 2 euro sau 4 leva, sau să efectueze plata cu cardul bancar, în acest mod putând fi scurtați considerabil timpii de așteptare la procesarea și eliberarea documentelor justificative tip chitanțe, facturi, bonuri fiscale. De asemenea, în punctele de frontieră bulgare, funcționează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite sau amenzi de circulație aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria, care se fac venit la bugetul de stat bulgar. În astfel de cazuri, cetățenii români identificați de sistem sunt obligați să își achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.

Rute alternative pentru frontiera bulgară

Cetățenii români pot folosi pentru intrarea în România și celelalte puncte de trecere a frontierei situate la granița cu Bulgaria, precum:

  • PCTF Vidin – Calafat;
  • PCTF Kardam- PCTF Negru Vodă;
  • PCTF Silistra – Ostrov Călărași;
  • PCTF Dobromir – Krushari și PCTF Kainardzha – Lipnița (aceste două puncte funcționează cu orar 08:00-20:00 și doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t);
  • PCTF Nikopol - Turnu Măgurele (ferryboat) (www.feribot-eurobac.ro);
  • PCTF Svishtov - Zimnicea (ferryboat) (www.ferry.bg);
  • PCTF Oryahovo – Bechet (ferryboat) (www.ferryboat.bg);
  • PCTF Aydemir (Silistra) - Chiciu (Călărași) (ferryboat) (www.spikaferry.com).

MAE recomandă firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare și stabilirii programului de lucru al șoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de așteptare considerabil măriți la trecerea frontierelor.

Informații suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA, de pe pagina de internet a Agenției “Infrastructura Rutieră” și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la situația zborurilor pe aeroportul Sofia; cu privire la starea vremii; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din Bulgaria; cu privire la e-vigneta și sistemul e-TOLL; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri