Potrivit operatorilor de turism, reducerile de tarife pot proveni din mai multe directii, tocmai de aceea nivelul de reducere al pachetelor va varia de la caz la caz. "Reducerile de preturi pot veni din directia earlybooking-ului, prin focusarea agentiilor catre acest sistem. De asemenea, sunt semne ca in 2009 operatorii de transport vor trece si ei la reduceri de preturi. Si nu in ultimul rand, hotelierii vor opera reduceri importante de tarife. In aceste conditii, preturile sejururilor vor scadea, insa este greu de estimat un nivel mediu al ieftinirilor", a precizat pentru NewsIn Sorin Vaduvoiu, directorul executiv al agentiei Perfect Tour.

Conform presedintelui Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), principala sursa care va determina scaderi de preturi va fi reprezentata de ieftinirea tarifelor hotelurilor, care ar putea scadea cu pana la 10%.

Directorul de marketing al J'Info Tours, Cristina Irimia a spus la randul sau ca "una dintre strategiile de marketing la care vor fi constransi hotelierii in vreme de criza consta in reducerea semnificativa a tarifelor. Varinta care va fi preferata celei de a sta cu hotelurile goale. In aceste conditii, reducerea tarifelor la hoteluri se va reflecta imediat in costul pachetului turistic".

Pe de alta parte, "din partea operatorilor de transport nu ne putem astepta la modificari importante de preturi. Operatorii aerineni nu vor putea ieftini tarifele decat cu maxim cinci procente, asta din cauza costurilor de operare mari", a afirmat directorul executiv al Millennium Tour, agentie specializata in vanzarea biletelor de avion, Dragos Penca.

Citeste si:

De asemenea, unele agentii de turism au luat in calcul o reducere a preturilor sejururilor prin micsorarea procentului comisioanelor percepute de ei. "Preturile pachetelor turistice sunt dictate de piata. Daca vom considera necesar, nu excludem o reducere a comisionului", a declarat pentru NewsIn directorul Eximtur, Radu Morariu.

"O reducere exagerata a preturilor in turism nu va avea loc, mai ales ca cel putin pana in momentul de fata nu am observat ieftiniri ale hotelurilor decat in Turcia. Daca o va cere insa piata, vom trece si la reduceri de comision", a afirmat proprietarul Prestige Tours, Mircea Vladu.

Totodata, directorul executiv al Perfect Tour a adaugat ca unele agentii ar putea trece la implementarea unor noi pachete turistice, precum ofertele de sejururi "platesti cinci nopti si beneficieza de sase".