Potrivit informatiilor Netopia mobilPay, rata de utilizare a dispozitivelor mobile pentru platile online creste sustinut in Romania, ajungand sa genereze, in prezent, circa o treime din totalul tranzactiilor procesate de companie. Prin comparatie, in septembrie 2014, achizitiile de pe smartphone si tablete generau sub 20% din platile online intermediate de Netopia.

Din totalul tranzactiilor mobile procesate de companie in primele 8 luni ale anului, una din 5 a fost facuta de pe tablete, iar restul de pe telefoane smart.

”Mobilitatea este o nevoie tot mai evidenta pentru romanii din mediul urban. Observam cum, de la luna la luna, tot mai multi aleg sa plateasca de pe telefon. E rapid, simplu, totul se intampla in ritmul si momentul ales de ei. Daca acum cativa ani, mobilul era viitorul, astazi a inceput sa fie prezentul. Iar cifrele sunt cel mai bun indicator. Peste 40% dintre cei care platesc cu telefonul sunt utilizatori fideli, care o fac cu regulariate”, declara Antonio Eram, CEO si Fondator Netopia mobilPay.

Mai bine de 50% din platile mobile realizate in Romania sunt facute de locuitorii Capitalei, urmatoarele orase in care se plateste frecvent de pe mobil fiind Cluj-Napoca si Timisoara, fiecare cu un aport de pana la 5%. In ceea ce priveste suma medie cheltuita de pe telefon, acesta se ridica, in prezent, la 150 lei.

Citeste si:

Referitor la dispozitivele mobile de pe care se realizeaza platile, cele mai folosite sunt device-urile care ruleaza Android, in proportie de 60%, urmate de dispozitivele mobile cu sistem de operare iOS (35%) si, pe ultimele locuri, de cele care ruleaza Windows Phone, Blackberry si Firefox OS – (5%).

Cand vine vorba de brandul de telefoane si tablete utilizate in realizarea tranzactiilor mobile, cele mai multe sunt Apple, urmate, pe pozitia a doua, de Samsung.

Datele Netopia mai arata ca romanii folosesc, in general, retelele WiFi de Internet pentru tranzactii, doar 30% dintre ei folosind date mobile pentru achizitii.