Achizitiile online cresc puternic in Uniunea Europeana, pe masura ce clientii ajung sa aiba incredere in mediu si ajung sa aprecieze avantajele multiple ale cumpararii de produse pe Internet. Romania, conform unui studiu recent al Eurostat, este in top in ceea ce priveste achizitiile online.

Dintre cetatenii UE care au folosit Internetul, 68% erau e-shopperi in 2017, acest lucru insemnand ca au achizitionat bunuri si servicii online, comparat cu 50% in 2007, cu zece ani in urma. Uitandu-ne la statele membre ale Uniunii, mai mult de 8 din 10 internauti au achizitionat in Marea Britanie (86%), Suedia (84), in timp ce in Danemarca, Germania, Luxemburg si Olanda, au achizitionat online 82% dintre internauti, anul trecut.

e-shopping-ul este comun in toate grupele de varsta, insa in 2017 cea mai mare pondere au avut-o tinerii intre 25 si 34 de ani (77%), urmati de grupa 35-44 de ani (72%) si 16-24 de ani (71%). Cei cu varste cuprinse intre 65 si 74% au reprezentat o pondere de 52%.

In ultimii 10 ani, ponderea celor care cumpara pe Internet in UE a crescut pe toate cele patru grupe de mai sus, in special intre cei foarte tineri, 16-24 de ani. Astfel, in 2007 ponderea celor care achizitionau online era de 44%, ajungand in 2017 la 71%.

Romania, lidera pe zona de haine

Circa 6 din zece europeni au cumparat imbracaminte online in 2017, aceasta fiind categoria de top in preferinte. Alte achizitii online sunt bunuri pentru casa (46% din totalul e-shopperilor), cazari pentru vacante (43%), bilete pentru evenimente (39%) . Mai putin comune sunt achizitiile de legume si fructe (24%) si medicamente (13%).

Dintre statele membre al UE, ponderea cea mai mare de internauti care au achizitionat haine este in Romania (75%), urmata de Malta si Marea Britanie (ambele 74%). In Romania, 86% dintre cei care au cumparat haine online au fost tineri, in timp ce in UK, 83% dintre ei.

Achizitionarea de produse pentru casa este mai comuna in Marea Britanie (65%), rezervarea de cazari in Luxemburg (65%), iar comandarea de bilete online pentru evenimente este cel mai des intalnita in Danemarca (69%)

Tara unde cei mai multi interanuti cumpara mancare online este Olanda (37%), in timp ce in Germania 31% dintre e-shopperi cumpara medicamente, conform statisticilor UE.

Majoritatea clientilor nu intampina probleme

Majoritatea celor care cumpara online (69%) nu au intampinat nicio problema. Printre problemele pe care unii le-au intampinat au fost, insa, intarzieri ale livrarilor (17%) sau probleme tehnice ale site-urilor de unde au cumparat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri