Fac curat prin casa, donez lucruri, haine, sau vand la preturi derizorii obiecte pe care nu le mai folosesc. Uneori pun pe OLX, intrucat este, pana la urma, cel mai mare canal de vanzare din Romania. Si, dupa zeci de mesaje, am realizat cum este, de fapt, romanul, atunci cand e complet anonim. Urmeaza “un portret robot” al cumparatorului “de OLX”.

Cand comentezi pe Facebook (si n-ai cont fals, precum multi “postaci de partid”), incerci sa fii mai politicos, sa faci impresie (mai) buna, in general, intrucat ai numele trecut acolo. Poate ai publice compania pentru care lucrezi, familia si asa mai departe.

Cand esti insa “acoperit” sub un pseudonim, fara fotografie sau vreo posibilitate reala de a fi “depistat”, abia atunci arati cum esti, de fapt.

Dupa zeci de mesaje primite de la potentiali cumparatori, am reusit sa ii clasific in cateva 90523905190259 categorii.

1. “Ultimul pret?”. Tipologia “ultimul pret” este, de departe, cea mai raspandita si, recunosc, cea mai enervanta, MAI ALES daca specifici in anunt ca NU este negociabil. Ba chiar ai si o bifa, la incarcarea produsului, pentru a fi extrem de vizibil. Nu conteaza toate acestea – “romanul tipic” intreaba, din start, “ultimul pret?”.

Uneori nu pun nici semnul intrebarii.

Iar cand nu intreaba “ultimul pret”, vin ei cu o oferta – deseori absurda. Mai mult, probabil o mostenire dinspre turci, indiferent de pret, romanii simt sa negocieze. Vinzi ceva cu 10 lei? “Iti dau 5!”.

2. La fel, peste 80% dintre cumparaturi nu stiu a saluta. Pur si simplu se lanseaza in negocieri sau intrebari, fara a se obosi nicio secunda sa scrie un “buna ziua” sau “salutari!”.

3. Romanul este superficial si complet neatent la detalii. Romanul nu citeste descrierea produsului, uneori nu se uita nici la poze, asa ca lanseaza intrebari redundante, carora le-ar putea gasi raspunsul foarte usor daca ar citi anuntul.

4. Romanul este, in mare parte, agramat. Si nu vorbesc de typos, cat de erori gramaticale majore – acestea sunt, ce este drept, din ce in ce mai vizibile pe orice retele de socializare, dar si verbale, pornind chiar de la varful Guvernului. Sunt rezultatul unui sistem educational vetust, rigid si dezarmant.

5. “Schimbi cu ceva de la mine?” – este inca o tipologie extrem de intalnita. Tu vinzi un cuptor cu microunde, el/ea iti ofera o pereche de ciorapi, o cravata sau o husa de chitara. Pentru ca...de ce nu.

6. Rara avis – cei foarte politicosi, atenti la detalii, care stiu ce vor. Reprezinta sub 10%, din pacate.

7. Neseriosii – “te contactez mai tarziu, facem!”. Si apoi nu mai dau niciun semn, pentru ca asa este politicos si normal.

Din pacate, aceasta este realitatea. Asa comunica romanii, asa “simt” ei sa interactioneze cu persoane necunoscute.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri