Majoritatea televizoarelor smart inteligente 4K ieftine pe care le găsim pe piață sunt vândute la preț de cost sau aproape. Companiile câștigă apoi bani din publicitatea pe care o introduc și din datele de utilizare pe care le generează. Cu toate acestea, s-a descoperit acum că televizoarele din China spionează chiar mai mult decât se credea anterior.

De curând, sute de milioane de consumatori din China s-au trezit cu vești proaste și anume că televizoarele lor știu mult mai multe despre ei decât credeau, mergând chiar dincolo de ceea ce conveniseră în termenii și condițiile de utilizare. Cheia stă la Gozen Data, o companie de analiză de date din Beijing, care colectează date cu caracter personal în timp real fără acordul utilizatorilor.

Gozen Data a fost surprinsă spionând pe Skyworth TV

Activitatea a fost descoperită de utilizatorii forumului V2EX, specializați în tehnologie. Acești utilizatori au descoperit că televizoarele Skyworth erau prea lente și au început să analizeze codul aplicațiilor de sistem. Acolo, au descoperit că există o aplicație care scanează datele WiFi ale utilizatorilor la fiecare 10 minute și le încarcă pe un server Gozen Data.

Cauti televizoare smart ieftine, vezi oferta EMAG

Printre datele pe care televizorul le colectează din rețeaua WiFi se numără dispozitivele inteligente de acasă, dacă telefonul este conectat, pentru a vedea dacă utilizatorul este acasă, cine vizitează și folosește Wi-Fi-ul, numele rețelelor WiFi din apropiere, adresa IP și un lung etcetera.

În China, este uzual să descoperim că există aplicații care colectează o mulțime de date personale sau că WeChat, WhatsApp-ul local, permite guvernului să citească mesajele utilizatorilor. Cu toate acestea, este pentru prima dată când un astfel de caz a fost detectat pe televizoarele inteligente, unde este mai dificil să știi ce aplicații sau elemente spionează utilizatorul comparativ cu cât de ușor este să le vezi pe un telefon Android datorită multitudinii de instrumente care există. În plus, pe Android putem face un „root” dispozitivul mobil și putem elimina elementele suspecte.

Spionează pe smart tv-uri din 2014

Gozen Data lucrează cu producătorii de televizoare din 2014. În prezent, există aproximativ 270 de milioane de televizoare inteligente în China. Potrivit companiei, serviciul său este prezent în 149 milioane de case și acoperă 457 milioane de persoane din China. După ce a descoperit spionajul, compania a șters aceste cifre de prezență de pe site-ul său.

Compania a șters de pe site-ul său și numele companiilor din țară cu care a colaborat, care acoperă aproape întreaga piață de televizoare din țară. Nu se știe dacă companiile erau la curent cu activitatea Gozen Data și dacă au fost de acord ca aceasta să colecteze datele de utilizare. Skyworth, compania în care a fost detectată activitatea, susține că a dezactivat deja toate serviciile Gozen Data de pe televizoarele sale.

În 2019, vicepreședintele Gozen Data a recunoscut că compania colectează informații despre ceea ce vizionează utilizatorii la televizor, cât timp se află în fața acestuia și ce dispozitive sunt utilizate în jurul lor, cum ar fi telefoanele mobile sau tabletele. Cu aceasta, ei pot ști cine se uită cu adevărat la televizor și pot targeta mai bine anunțurile.

Compania a emis o declarație prin care își cere scuze și afirmă că va îmbunătăți confidențialitatea pe televizoarele inteligente. În plus, a publicat cele 21 de tipuri de date pe care le colectează de la utilizatori. Vom vedea dacă astfel de cazuri nu vor reapărea în viitor și, să sperăm, nu și în Europa.

Cum ne protejăm?

Dacă dorești să îți păstrezi datele personale private și noaptea târziu când faci binge-watching, poți opri monitorizarea realizată de Smart TV. Va trebui însă să umbli la setările de configurare. Unele televizoare au implicit bifate câteva căsuțe care le permit colectarea de date și tot ce trebuie să faci este să le debifezi. La altele, setările originale de configurare nu permit acest lucru, dar este posibil ca pe parcurs tu să-i fi acordat acces la datele tale, pentru a permite Smart TV-ului să îți facă recomandări pe baza preferințelor personale.

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) recomandă să faci o revizuire a tuturor setărilor de privacy. E valabil, pentru toate serviciile și aplicațiile pe care le folosești – pe calculator, tabletă, mobil sau televizoare – deci Facebook, Twitter, Instagram sau altele similare, deoarece și acestea pot fi accesate de pe televizoare Smart.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri