Numărul tranzacţiilor de plată cu carduri iniţiate prin telefon sau internet pentru a cumpăra produse şi servicii a crescut cu 53,15% anul trecut, valoarea acestor tranzacţii majorându-se cu 40,36% faţă de 2019, potrivit raportului anual al Băncii Naţionale a României (BNR).

În raport se menţionează că anul trecut s-a constatat extinderea infrastructurii de acceptare la plată a cardurilor prin creşterea numărului de terminale POS furnizate de prestatorii de servicii de plată rezidenţi, respectiv cu 11,16% (25.598 de unităţi) faţă de finalul anului 2019, scrie Agerpres.

Anul trecut a avut loc continuarea procesului de migrare a portofoliilor de carduri către instrumente de plată care permit utilizarea tehnologiei NFC în efectuarea plăţilor. La finele anului 2020, în totalul cardurilor aflate în circulaţie 87,42% erau contactless, faţă de 81,14% în decembrie 2019.

De asemenea, s-a constatat majorarea numărului de plăţi cu carduri emise în România efectuate la locaţiile fizice ale comercianţilor cu 12,74% în 2020 faţă de anul precedent şi, respectiv, a valorii acestora cu 14,63% în acelaşi interval.

Conform BNR, se observă scăderea retragerilor de numerar faţă de finalul anului 2019, respectiv numărul retragerilor de numerar de la ATM s-a redus cu 2,98% şi cu 13,50% ca valoare cumulată a acestora.

Anul trecut a avut loc scăderea numărului de retrageri de numerar efectuate la ghişeu la finalul anului 2020 cu 26,38%, iar valoarea acestora cu 11,59%.

Totodată, se vede creşterea numărului de operaţiuni de transfer de credit iniţiate electronic cu 30,50% şi cu 32,01% a valorii acestora faţă de anul 2019.

Potrivit BNR, anul trecut a avut loc scăderea numărului de transferuri de credit iniţiate pe suport hârtie cu 4,76% şi cu 11,76% a valorii acestora faţă de anul 2019.

Retail jobs

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri F