În cadrul operațiunii Mercur, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au identificat un grup de șase firme care, în perioada 2015–2020, au vândut online produse cosmetice și aparate de întreținere corporală în valoare de 62.502.228 lei fără emiterea facturilor aferente, producând un prejudiciu estimat bugetului de stat în valoare de 17,58 mil lei compus din TVA (10,04 mil lei), impozit pe profit (7,47 mil lei) și impozit pe veniturile microîntreprinderilor (64.312 lei).

Pentru asigurarea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifraudă fiscală au instituit măsuri asigurătorii asupra unor active identificate în valoare de 7,93 mil lei și vor sesiza organele de urmărire penală specializate. Grupul de șase firme funcționa în 21 de sedii și puncte de lucru distincte din județul Gorj și București, inclusiv la domiciliile membrilor familiei persoanelor implicate. La adresa de contact precizată pe site-uri nu exista nici un angajat și era folosită doar pentru corespondență.

Produsele erau importate din China, oferite spre vânzare prin intermediul a trei website-uri proprii și livrate prin curier către persoane fizice, fără emiterea facturilor aferente. Astfel, pentru cca 60% din bunurile importate din China prin două firme din grup, sau emis facturi fictive pentru descărcarea scriptică a stocurilor, în timp ce clienților din online le erau livrate produsele prin curier, fără facturi sau alte
documente legale. Pentru încasarea a 62.502.228 lei din vânzarea bunurilor erau folosite conturi bancare personale ale membrilor familiei implicate sau una dintre cele nouă adrese la care funcționau firmele din grup, pentru numerar.

În paralel, pentru a menține aparența legalității activității grupului, restul de cca 40% din bunurile importate din China erau tranzacționate legal prin celelalte patru firme din grup, care desfășurau comerț fiscalizat prin intermediul acelorași platforme online.

”Operațiunea ”Mercur” de verificare a vânzărilor online de bunuri cu livrare prin curier va continua pentru asigurarea fiscalizării încasărilor. ANAF recomandă tuturor comercianților, persoane fizice sau juridice, care au realizat vânzări online, să se asigure că au achitat toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat”, precizează autoritatea prin intermediul unui comunicat de presă.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri