"ANAF a initiat un grup de lucru interdepartamental pentru verificarea implicatiilor fiscale ale informatiilor publicate prin proiectul de investigatie jurnalistica PanamaPapers. Sunt alocate resurse pentru analiza datelor provenite din surse deschise, referitoare la identitatea persoanelor fizice si juridice, si corelarea acestora cu cele existente in bazele de date specifice, referitoare la conturi detinute, participatii in firme, tranzactii interne sau internationale", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Potrivit ANAF, in activitatea grupului de lucru vor fi implicati inspectori antifrauda, inspectori fiscali si inspectori specializati in verificarea veniturilor persoanelor fizice, gestionarea informatiilor fiscale si executari silite.

Tot marți, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a anunțat că analizează informațiile apărute în urma investigațiilor "Panama Papers", pentru a se stabili dacă în dosarele actuale sau cele deja soluționate există date care pot confirma detaliile apărute în urma anchetei.

Un grup de mass-media internațional, coordonat de către Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație, a dezvăluit, duminică seară, faptul că mai multe personalități sportive, lideri politici, oameni de afaceri și celebrități, beneficiază de sistemul de conturi offshore, în paradisuri fiscale cu reglementări opace, pentru a-și ascunde averile.

Documentele contin informatii despre mai mult de 100 de nume din Romania care vor fi dezvaluite pe masura ce anchetele vor avansa, a declarat Paul Radu, jurnalist de investigatii din cadrul RISE Project.

"E o colaborare transfrontalieră, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paste, adică nu iei datele din baza de date și apoi le pui rapid online, e vorba de investigații. Noi am început acum vreo șase luni să lucrăm la investigațiile astea și suntem vreo zece angrenați în anchete. Facem analiză de date, lucrăm și cu programatori. Pe lângă asta colaborăm cu jurnaliști din afara țării în rețeaua de investigații ICIJ. Vom mai lucra în următoarele săptămâni, în următoarea lună, cu siguranță", a afirmat jurnalistul de investigații.

Potrivit jurnalistului de investigatii, cei implicati in dosare sunt oameni importanti din Romania, unii foarte cunoscuti.

"Avem foarte multi giga de documente doar pentru Romania, informatia e enorma. Uneori e vorba de PDF-uri cu cateva sute de mega fiecare. Impactul acestora poate sa aiba loc mult timp de acum inainte, multe dintre informatii s-ar putea sa fie relevante mai tarziu", a precizat Paul Radu, jurnalist Rise Project.

Din Romania, au fost mentionate in acest context numele lui Corneliu Iacobov si Frank Timis.