Grupul olandez Prosus şi acţionarul său majoritar Naspers din Africa de Sud, acționar majoritar al eMAG și OLX, au anunţat că vor concedia până la 30% dintre angajaţii de la birourile lor corporative, transmite Reuters.

Sunt cele mai recente concedieri în rândul firmelor tehnologice, după cele anunţate de Alphabet, firma mamă a Google, SAP şi IBM, conform Agerpres.ro.

"Ne adaptăm la schimbarea mediului macroeconomic şi lucrăm de o perioadă de timp la întărirea structurilor noastre de cost", a declarat un purtător de cuvânt al Prosus, unul dintre cei mai mari investitori în tehnologie din lume.

Pe plan global, Prosus şi Naspers au aproximativ 15 birouri corporative, cele mai mari fiind în Johannesburg şi Amsterdam.

Prosus/Naspers au aproximativ 30.000 angajaţi dar cei mai mulţi lucrează la companiile din portofoliul lor de investiţii. Nu există date disponibile privind numărul angajaţilor din birourile corporative pe plan global, a precizat purtătorul de cuvânt.

Prosus deţine şi operează unele dintre companiile în care investeşte, inclusiv gigantul brazilian de livrare de mâncare iFood şi platforma de comerţ online OLX. De asemenea, deţine participaţii minoritare în numeroase companii, cum ar fi Delivery Hero.

Acele companii iau propriile decizii privind angajaţii, a precizat purtătorul de cuvânt.

Nu există un calendar privind concedierile la birourile corporative.

Reprezentanții eMAG au transmis, la solicitarea wall-street.ro, o reacție cu privire la anunțul de mai sus:

“Grupul eMAG a investit foarte mult în ultimii doi ani în servicii și verticale noi de business pentru a răspunde obiceiurilor pe care oamenii le-au adoptat în timpul pandemiei. Suntem acum într-o etapă în care ne-am propus să consolidăm aceste investiții și să ne concentrăm asupra zonelor care reprezintă motoarele noastre de creștere în perioada următoare.

După investițiile mari în infrastructură în România, unde doar anul trecut s-au ridicat la peste 43 de mil de eur la Joița, județul Giurgiu, suntem aproape de a finaliza o altă investiție de aproape 100 de mil eur în Ungaria, ceea ce ne va ajuta să suținem și mai mulți antreprenori să vândă în afara țării prin programul cross-border dedicat sellerilor din Marketplace.

De altfel eMAG Marketplace este unul dintre aceste motoare de creștere, care în acest moment numără peste 42.000 de antreprenori care fac afaceri online. Serviciul Genius este o altă investiție strategică, iar aici am lansat recent opțiunea unui plan lunar, tocmai pentru a oferi clienților posibilitatea de a economisi timp și bani, după integrarea în 4 aplicații de shopping online, menținând costul abonamentului neschimbat.

Echipele noastre se vor focusa și ele pe aceste proiecte în dezvoltare, iar pentru a susține planul nostru de creștere am consolidat echipa de top management cu oameni cu experiență vastă în companii multinaționale de succes, care vin cu perspective care să susțină acest plan.

În România, 2023 a început peste așteptări și, fără alți factori externi care să perturbe mediul de business, ne ținem de planurile anunțate care ne vor permite să oferim oamenilor experiențe bune în online și servicii care să îi ajute cât mai bine să își gestioneze bugetele”, au precizat reprezentanții eMAG pentru wall-street.ro.

De asmenea, pe fondul dezvoltării accelerate a unor noi verticale de business, Grupul eMAG își consolidează echipa de management și îl numește pe Tudor Mihăilescu în poziția de Chief Operating Officer (COO). Din acest rol, Tudor Mihăilescu va lucra alături de echipele de leadership din fiecare companie în vederea implementării strategiei pe termen lung a grupului și a execuției planului de investiții care se ridică la peste 2,2 miliarde de lei în următorii doi ani.

Sursa foto: Achira22 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri