15 Septembrie 2009

Un an de criza la BVB: Indicii sunt cu 30% mai jos

Acum un an si cu 6.500 de puncte in urma, indicele BET-FI, pierdea 5,14% pe o piata in scadere cu peste 3%, o evolutie ce prevestea inceputul unor scaderi extrem de puternice la Bursa de Valori Bucuresti. Pentru a afla ce a urmat si care au fost momentele de referinta a Bursei romanesti, Wall-Street a realizat un scurt istoric al ultimul an de criza la BVB.

Inceputul sfarsitului

La scurt timp dupa inchiderea sedintei de tranzactionare de la Bucuresti din 15 septembrie 2008 a venit anuntul care a reprezentat momentul de inceput al crizei: cea de-a patra banca de investitii din SUA, Lehman Brothers, intra in faliment.

Piata new-yorkeza deschidea in scadere semnificativa sedinta de luni, indicele Dow Jones a scazut cu 2,34%, Nasdaq, cu 2,65%, iar indicele Standard & Poor's, cu 2,95%.

Necorelarea intre programul Bursei bucurestene si a pietei de capital americane a facut ca a doua zi, cea de marti, sa fie cea mai socanta sedinta a anului.

Atunci, indicele BET a ajuns la minimul ultimelor 45 de luni, dupa ce a cazut cu 7,10%, in vreme ce indicele BET-FI s-a prabusit cu 9%, pana la 4.480,68 puncte, nivel consemnat ultima data in iulie 2005.

Sirul scaderilor abia incepuse

In perioada care a urmat, scaderile au devenit obisnuite la Bucuresti, cu mici exceptii, ajungandu-se chiar la suspendari sau opririi ale tranzactionarii la BVB.

Pe 8 octombrie, pentru prima data in istoria bursei moderne, conducerea institutiei a decis suspendarea sedintei de tranzactionare din cauza prabusirilor dramatice ale indicilor.

BVB a decis oprirea tranzactionarii pe 9 octombrie, la ora 11:08. La acel moment, indicele BET pierdea 9,25%, BET-C 10,68%, iar BET-FI se apropia de limita maxima admisa, cu o pierdere de 14,64%. BET-XT afisa o scadere de 11,05%, iar BET-NG pierdea 10,26 procente.

Atunci, Consiliul bursei a decis suspendarea tranzactiilor intr-o forma usor cosmetizata: prelungirea perioadei de predeschidere pana la ora 16:00, ca urmare a prabusirii burselor internationale.

La sfarsitul zilei, dupa ce panica fusese dispersata si lucrurile se mai linistisera, brokeri, manageri si analisti spuneau, la unison, ca aceasta zi nu va fi uitata prea curand.

Pe 24 octombrie are loc ultima suspendare, de aceasta data, oprirea tranzactiilor a durat doar jumatate de ora, iar titlurile au inchis ziua cu scaderi mult mai ample decat in momentul suspendarii.

Unde se afla Bursa acum?

Dupa un an de criza, indicii bursieri au pierdut pana la 30%, iar capitalizarea Bursei a scazut cu 20%, de la 94,40 miliarde euro (26,07 mld. euro) la 75,83 miliarde lei (17,73 mld. euro).

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni de la BVB, a pierdut in perioada analizata 11%, in timp ce BET-C, indicele compozit, s-a depreciat cu 30%. Scaderile s-au redus, de la circa 70% la sfarsitul lui 2008, in conditiile raliului inceput in luna martie a acestui an.

BET-FI, indicele care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 21% in ultimul an, in timp ce BET-XT, al celor mai lichide 25 de actiuni, si BET-NG, a zece companii din sectorul energetic, s-au redus cu 17%, respectiv 18%.

Totusi, pe piata Rasdaq lucrurile stau mai prost, in conditiile in care de la inceputul anului lichiditatea a depasit rar valoarea de 1 milion de euro.

Capitalizarea pietei secundare s-a redus cu 27%, pana la 12,17 miliarde lei (2,84 mld. euro), in timp ce indicele compozit Rasdaq-C a pierdut 30%.



Citeste si