Bursa va prelungi in sedinta de astazi perioada de predeschidere pana la ora 16, urmand ca preturile de inchidere din aceasta sedinta sa fie stabilite in ultima jumatate de ora, ca urmare a prabusirii burselor internationale, a declarat Stere Farmache, presedintele BVB.
[Update 14] Bursele americane deschid in scadere

[Update 13]
Actiunile Erste au reintrat la tranzactionare la Bursa din Praga

[Update 12]
Sectorul SIF s-a prabusit cu aproape 15% in ciuda predeschiderii pana la ora 16

[Update 11]
Cele mai lichide actiuni de la BVB puteau pierde circa 15%, daca piata se deschidea la ora 14

[Update 10]
Bursa din Viena a scazut cu 10,97%, dupa reluarea tranzactiilor

Principalul indice al bursei din Viena, ATX, a scazut cu 10,97%, dupa reluarea sedintei de tranzactionare, suspendata imediat dupa deschidere.

Astazi de dimineata, tranzactiile la bursa din Viena au fost suspendate pana la ora 10:00 GMT (13:00, ora Romaniei), dupa ce cotatiile mai multor actiuni au coborat cu peste 10% in deschiderea sedintei.

[Update 9]
Bursele europene si asiatice se prabusesc, inaintea summitului G7

[Update 8]
Piata derivatelor valutare de la Bursa din Bucuresti s-a deschis la ora 12.30

[Update 7]
Tranzactie cu obligatiuni la BVB

[Update 6]:
Autoritatea de supraveghere a pietei financiare din Austria (FMA) a anuntat, astazi, ca autorizeaza Bursa din Viena sa suspende tranzactiile cu valori mobiliare daca fluctueaza cu mai mult de 10% si sa interzica vanzarile in lipsa (short selling), relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"In cazul unei fluctuatii de pret de mai mult de 10%, Wiener Boerse suspenda tranzactionarea acelui instrument pentru o perioada limitata sau pana la o notificare ulterioara", a precizat FMA.

Asa numitele "vanzari in lipsa" pot fi interzise pentru o anumita valoare mobiliara sau pentru toate, cu efect imediat, a adaugat autoritatea austriaca.

FMA a mentionat ca schimbarile regulilor de tranzactionare au fost solicitate de Bursa din Viena si vor intra in vigoare imediat.

[Update 5]: "
Predeschiderea prelungita va da ocazia investitorilor sa analizeze in liniste stirile externe si sa formeze un pret potential de deschidere, urmand ca dupa ora 16 sa se realizeze ordinele din piata si sa se stabileasca preturile de inchidere", a declarat Stere Farmache, seful BVB, citat de NewsIn.

Starea de predeschidere prelungita, pana la ora 16, se va aplica tuturor pietelor de actiuni si derivate, iar pietele auxiliare acestora (adica odd-lot si deal) vor fi inchise. In schimb, pietele de obligatiuni si titluri de stat vor avea un program obisnuit de tranzactionare.

"Pe toata durata sedintei va exista un pret potential, iar dupa predeschidere se vor efectua ordinele din piata, urmand ca la 16.30 sa se stabileasca preturile de inchidere", a explicat Farmache.

Practic, in sesiunea de predeschidere nu se vor efectua tranzactii, acestea fiind efectuate in piata continua si dupa momentul deschiderii sedintei, dar investitorii vor avea in orice moment in urma ordinelor introduse un pret de deschidere potential, care are o limita maxima de variatie de plus-minus 15%.

Totodata, Farmache a spus ca nu vede motive sa suspende si predeschiderea, daca va fi atinsa variatia maxima.

"Bursa nu a modificat limitele de pret si gasim ca piata de la Bucuresti nu inca este pregatita pentru o asemenea abordare, mai cu seama in contextul international actual", a mai spus seful BVB.

[Update 4]
Adi Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest, a declarat pentru Wall Street, ca aceasta zi nu va fi uitata niciodata, fiind un eveniment unic in viata unui broker.

"Avand in vedere ca si Sibex a fost suspendata, decizia BVB de a prelungi deschiderea este una pertinenta. Daca, teoretic, sedinta ar fi inceput am fi asistat doar cateva minute de tranzactionare, deoarece ordinele de vanzare erau foarte mari, insa nimeni nu cumpara. De asemenea, indicii ar fi inchis in scadere, iar din punctul de vedere al lichiditatii nu am fi vazut valorii mai mari de 1 milion de euro", afirma reprezentantul Intercapital.

Lupsan este de parere ca sedinta de tranzactionare nu se va relua nici dupa ora 16, pentru a da un moment de liniste si de gandire investitorilor peste weekend.

"Acest moment, in contextul evenimentelor de pe bursele internationale, poate fi considerat un apogeu al crizei financiare, panica creata fiind strict emotionala", conchide Lupsan.

Ovidiu Fer, analist in cadrul bancii de investitii cehe Wood & Company, este de parere ca decizia BVB incearca sa ofere un timp de gandire investitorilor. “Executivii BVB vor sa vada care este sentimentul pe pietele internationale si apoi sa actioneze. Nu m-as mira daca sedinta de tranzactionare nu s-ar relua”, considera Fer.

In contextul de pe pietele internationale, conducerea burselor din Moscova a decis oprirea tranzactionarii pentru doua zile inca din miercuri. Analistul considera ca o decizie asemanatoare nu ar fi trebuit sa fie luata si la Bucuresti, deoarece “este o ocazie unica sa vedem asemenea miscari”.

De asemenea, Fer afirma ca acesta nu este finalul crizei financare, dar nici apogeul, o concluzie asupra acestor lucruri putand fi luata dupa petrecerea evenimentelor.

[Update 3]:
Sedinta de tranzactionare la bursa din Viena a fost suspendata pana la 12:00, ora Romaniei, dupa ce cotatiile mai multor actiuni au coborat cu peste 10%, in deschidere, arata AFP.

La Atena, indicele FTSE/Athex a cazut cu 8,61%, la 2.287,56 puncte, dupa ce bursele americane au inregistrat caderi istorice si cele europene au deschis pe rosu.

Bursele europene au scazut semnificativ in prima parte a sedintei de tranzactionare de vineri, adancind pierderile din deschidere, piata cedand sentimentului de panica, inainte de reuniunea Grupului celor Sapte (G7).
Bursa din Londra a inregistrat o scadere accentuata in primele schimburi de vineri, indicele principal, Footsie-100, coborand cu 10,20%, la 3.873,99 puncte, sub pragul de 4.000 puncte, pentru prima oara din iulie 2002, relateaza AFP.

Indicele parizian vedeta a pierdut 333,20 puncte in primele schimburi, pana la 3.109,50. Bursa de la Paris a inchise sedinta de joi cu un declin de 1,55%, dupa pierderi anterioare de 9,04%, luni si 6,31% la finalul sedintei de marti.

Bursa din Paris a deschis sedinta in scadere, in contextul in care indicele CAC 40 a pierdut 9,68% , la numai cateva minute dupa inceperea tranzactiilor, dupa evolutii similare ale bursei de pe Wall Street.

Pe bursa din Frankfurt, in primele minute de tranzactionare, indicele Dax si-a adancit pierderile pana la 9%, dupa ce coborase, in deschidere, cu 5,99%, la 3.442,70 puncte, fata de nivelul de 4.887,00 puncte inregistrat anterior, din cauza temerilor de pe piata.

[Update 2]: Bursa din Sibiu (Sibex) este deschisa, dar practic piata este aproape blocata, in conditiile in care se mai pot face doar putine tranzactii cu derivate la preturile minime admise, dupa decizia BVB de prelungire a predeschiderii, a declarat pentru NewsIn Darius Cipariu, director adjunct al Sibex.

"Atata timp cat nu este inchisa Bursa de Valori Bucuresti (BVB), adica sa scrie negru pe alb ca este inchisa, la noi piata este deschisa. Insa practic piata este blocata aproape de tot si la noi , in conditiile in care preturile sunt in minimele admise pe ziua de azi, si foarte rar se mai fac tranzactii. Din cand in cand isi mai marcheaza investitorii din pozitii in piata", a declarat pentru NewsIn Darius Cipariu, director general adjunct al Sibex.

Variatia maxima admisa pe cele mai lichide dintre derivatele de la Sibex, adica cele pe actiunile SIF Moldova si SIF Oltenia, este de plus-minus 0,18 lei.

Daca inchidem si suspendam derivatele pe actiuni, ma gandesc ca nu rezolvam mare lucru, adica mai jos de variatia asta nu se pot duce, dar cel putin cei care doresc sa-si inchida din pozitii in nivelele astea minime pot s-o faca in timpul zilei", a explicat Cipariu.

[Update]: Pietele de obligatiuni si titluri de stat vor avea program obisnuit de tranzactionare. BVB a mai avut predeschidere prelungita, dar nu pentru toata piata.

"Decizia este luata in contextul international, fiind o situatie neobisnuita. Apreciem ca bursa trebuie sa continue sa functioneze, insa avem parametrii care sunt adaptati si pentru astfel de situatii, iar modulul de predeschidere este folosit adesea de multe piete", a declarat Stere Farmache, presedintele si directorul general al BVB, citat de NewsIn.

"De la ora 16 se for efectua tranzactii, iar la 16.30 se vor stabili preturile de inchidere", a explicat Farmache.

Totodata, Farmache a declarat mai devreme pentru Money Channel ca nu sunt motive sa suspende si predeschiderea, daca va fi atinsa limita maxima de variatie, de plus-minus 15%.

"Bursa nu a modificat limitele de pret si gasim ca piata de la Bucuresti nu inca este pregatita pentru o asemenea abordare, mai cu seama in contextul international actual", a mai spus seful BVB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri