2 / 11

Guvernele trebuie sa devina mai active

Guvernele recunosc nevoia de a-si asuma un rol mai activ daca doresc sa raspunda cererilor de creare a infrastructurii venite din partea publicului. Adevarul este ca nu toate proiectele de infrastructura pot atrage investitii private – in special in conditiile actuale de piata – ceea ce inseamna ca guvernele vor fi fortate sa preia conducerea –sa intervina si sa acopere lipsurile.

In conditiile in care investitiile publice directe devin o optiune doar in ultima instanta, numeroase guverne gasesc modalitati indirecte – dar cu un impact la fel de puternic – de a influenta organismele de dezvoltare si finantare din sectorul privat. In unele situatii, guvernele intervin direct prin structurarea unor majorari de credit pentru proiectele mai riscante sau prin garantii oferite investitorilor. Pe alte piete – in special in tarile in curs de dezvoltare – asistam la o crestere a rolului finantarilor cu sustinere multilaterala.

Totodata, nevoia unei transparente este crescuta, guvernele, in special cele locale si municipale, devenind tot mai active in informarea publicului in legatura cu costurile reale si beneficiile economice ale infrastructurii pe care o folosesc. Acesta va fi un element critic nu numai in procesul de transfer al costurilor catre consumatori, dar si in obtinerea unui sprijin larg din partea publicului pentru noi investitii in infrastructura.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri