3 / 11

Afluxul de proiecte s-a diminuat, dar isi va reveni

Anul trecut a fost caracterizat de o criza a tranzactiilor in infrastructura. Dat fiind mediul actual, acest lucru nu este de loc surprinzator: politicienii sunt ferm ancorati in proiecte pe termen scurt, pietele financiare sunt prudente, iar bugetele pentru dezvoltare sunt restranse.

Aceasta nu inseamna ca nu exista proiecte finalizate care asteapta sa intre in derulare. Proiectantii si investitorii au fost activi in ultimul an reanalizandu-si programele, pregatindu-se sa iasa cu proiectele pe piata in asteptarea unor conditii viabile din punct de vedere economic, financiar, politic si social care sa sprijine proiecte de succes.

Dezavantajul in acest caz este, clar, acela ca proiectele raman prea mult timp in faza de planificare. In consecinta, KPMG se asteapta ca urmatorul set de proiecte care vor fi demarate sa fie – in cea mai mare parte – mai bine concepute si in ultima instanta mai reusite.

In unele state, guvernele au adoptat o abordare diferita, externalizand activitatile de dezvoltare catre sectorul privat si cautand investitori interesati in achizitionarea de companii. In piete precum cea din Brazilia, aceasta s-a dovedit o buna modalitate de a solutiona lipsa capacitatii si capabilitatii de dezvoltare din sectorul public.

Fluxul tranzactiilor se va imbunatati intre 2013-2015

Campania de consultanta KPMG crede ca fluxul tranzactiilor se va imbunatati in 2013-2015 si vom asista la o binevenita crestere in numarul proiectelor care vor ajunge pe masa discutiilor. Este suficient sa ne uitam la piata Statelor Unite unde – cu doar cativa ani in urma – dezvoltatorii deplangeau lipsa tranzactiilor. In prezent, piata este una dintre cele mai active, cu o larga paleta de proiecte bine planificate si finantate, in derulare. Alte piete care se asteapta sa fie pe primele locuri sunt Brazilia, Africa de Sud, China si India.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri