4 / 11

Atentia se indreapta asupra oraselor

Orasele au devenit focarul de activitate economica al unei natiuni. Nici nu este de mirare: potrivit unor numeroase surse, orasele lumii gazduiesc mai mult de jumatate din populatia intregului glob, emit mai mult de 70 la suta din gazele cu efect de sera din intreaga lume, folosesc 80 la suta din energia mondiala si genereaza vasta majoritate a productiei economice mondiale.

Prin urmare, autoritatile guvernamentale de la toate nivelele – municipal, statal/provincial, national si chiar international – se concentreaza tot mai mult asupra crearii mixului adecvat de infrastructura urbana pentru a stimula si sustine cresterea economica, iar orasele ocupa primul loc in preocuparile acestora. In ultimul deceniu am asistat la evolutia unor orase care au captat atentia intregii lumi intr-o asemenea masura incat liderii locali practic stimuleaza programul de dezvoltare a intregii regiuni sau chiar a tarii.

Pornind de la orase, o noua tendinta incepe sa apara care face legatura intre investitiile in infrastructura si cresterea economica. Mai degraba decat sa fie interesate in investitii in proiecte sau sectoare individuale (un risc profesional pentru guvernele locale segregate), un numar tot mai mare de orase realizeaza in prezent ca isi pot maximiza investitiile si creste veniturile economice pe termen lung analizand cu atentie care proiect sau, si mai important, care combinatie de proiecte se dovedeste mai rentabila si viabila.

In Greater Manchester, de exemplu, liderii locali s-au concentrat asupra optimizarii legaturilor cu suburbiile, revitalizand centrul orasului si atragand turisti prin dezvoltarea infrastructurii care, la randul sau, a intensificat activitatea economica si veniturile din impozitele incasate de guvern in intreaga regiune.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri