3 / 4

Un student roman in strainatate are nevoie de 650 de euro

Bugetul mediu lunar de care trebuie sa dispuna un student roman din strainatate se ridica la circa 650 de euro, arata datele grupului Educativa, care reuneste companii si organizatii non-guvernamentale cu activitati in domeniul educational.

“Jumatate din bani sunt pentru cheltuielile de cazare, iar restul reprezinta cheltuieli pentru mancare si iesirile in oras cu prietenii. Pe langa acestea se mai adauga, din cand in cand, bani pentru carti, haine sau transport. Mai multi studenti prefera sa renunte la cheltuielile cu transportul prin achizitionarea/inchirierea unei biciclete”, spune Andrei Hanganu, PR & marketing manager in cadrul Educativa.

Cele mai mari costuri cu cazarea sunt in Franta – 400 de euro, Germania – 350 de euro si Olanda – 350 de euro.

“In oricare dintre tari exista, bineinteles, posibilitatea angajarii part-time, insa mai intai studentul trebuie sa obtina un permis de munca si, ulterior, poate lucra intre 10 si 20 ore pe saptamana. Banii din jobul part-time sunt suficienti pentru a acoperi cheltuielile lunare”, mentioneaza Hanganu.

In Olanda, studentii care demonstreaza ca lucreaza 32 de ore pe luna pot aplica pentru o bursa de 250 de euro si primesc si transport gratuit. In plus, cei care si-au gasit un job, dar care provin din familii cu venituri mai mici de 33.000 de euro pe an, primesc inca o bursa, de 150 de euro. Bonusul poate fi suplimentat in functie de veniturile familiei din care face parte studentul.

Vlad Stoian este student la Universitatea din Portsmouth, din Marea Britanie. El a descris pe blogul Edmundo, parte a Educativa, experienta sa educationala. Tanarul a aplicat pentru un curs cu o durata de trei, la care se adauga un an de lucru intr-o companie activa in industrie. De asemenea, in primii doi ani, cursantii au posibilitatea de a lucra part-time.

Studentii trebuie sa-si gaseasca singuri un loc de munca, cu sprijinul universitatii. In cel de-al doilea an de cursuri, studentii pot accesa portalul institutiei educationale pentru mai multe detalii referitoare la joburile disponibile. Saptamanal, companii precum PricewaterhouseCoopers (PwC), Xerox, IBM sau Hewlett Packard (HP) sunt prezente la evenimente de recrutare pentru studenti. Ele vin cu oferte de joburi platite cu 15.000 – 18.000 de lire sterline anual.

Costul vietii pentru studentii romani din strainatate:










Sursa tabel: Educativa

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri