2 / 4

Scolile care formeaza conducatori

Radu Enache, directorul general al Hewlett Packard (HP) Romania, subsidiara locala a celui mai mare producator de computere la nivel mondial, este de parere ca absolvirea unei alte facultati decat Politehnica, nu i-ar fi permis sa ajunga sa ocupe o functie similara celei pe care o detine in prezent.

“Cred daca terminam o alta facultate, nu ajungeam unde sunt astazi. Consider ca ingineria mi-a dat o capacitate de analiza a problemelor tehnice si economice si mi-a structurat personalitatea, din punct de vedere al caracterului si al rigorii”, spune Enache (foto), cel ce coordoneaza 3.100 de salariati, cu o varsta medie de 23-24 de ani.

Cel mai puternic CEO din Romania, in functie de cifra de afaceri a companiei pe care o conduce, este Mariana Gheorghe, sefa OMV Petrom. Compania a avut o cifra de afaceri de trei miliarde de euro in 2009, arata datele postate pe site-ul Ministerului de Finante.

Mariana Gheorghe a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti si este unul dintre putinii CEO din topul celor mai puternici sefi de pe plan local care a absolvit un alt profil decat cel tehnologic si economic.

Printre cei mai cunoscuti absolventi de ASE, institutia de invatamant superior care se afla pe locul al doilea in topul furnizorilor de manageri de pe piata locala, dupa Universitatea Bucuresti, se numara Mugur Isarescu - guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Florin Georgescu – prim-viceguvernator BNR, Florin Pogonaru – presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sau Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.

“Economia are succes in Romania pentru ca daca vorbesti cu un tanar care isi doreste sa devina om de afaceri si il intrebi ce scoala alege pentru a-si indeplini visul, o sa-ti spun ca vrea sa se duca la economie”, mentioneaza rectorul ASE, care adauga ca “bariera intre un economist si un om de afaceri este data doar de curaj”.

ASE-ul nu este doar un formator de manageri, ci si un furnizor de forta de munca pentru angajatorii din sectorul financiar-bancar, IT sau comert.

Rosca recunoaste insa ca economisti au un dezavantaj in fata inginerilor si regrata ca Academia a eliminat din materie pregatirea tehnologica.

“Intotdeauna am fost invidios pe ingineri pentru ca se adapteaza foarte repede contextului. Un economist face aceleasi lucruri, pentru ca economia este unica, in vreme ce un inginer trebuie sa invete lucruri noi, in functie de industria in care activeaza. Imi pare rau ca am renuntat la pregatirea tehnologica a studentilor, insa in ultima perioada cursurile au migrat spre chimie, nu spre tehnologie”, mentioneaza Rosca.

Afla in slide-ul urmator ce trebuie sa stii pentru a conduce o multinationala sau o firma foarte mare.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri