3 / 4

Manageri de "stat" vs. manageri "privati"

Spiru Haret, cea mai mare universitate privata din tara, care a furnizat pana in prezent aproximativ 240.000 de absolventi, in cei aproape 20 de ani de existenta, a produs si 1.745 de manageri, cu 1.000 mai multi decat 34 de institutii de invatamant superior de stat, acreditate sa functioneze de Ministerul Educatiei.

Universitatea privata nu produce doar manageri, ci si multe milioane de euro.

Institutia educationala a inregistrat in 2009 venituri de 90 de milioane de euro si cheltuieli de 50 de milioane de euro, raportand un excedent (profit) de 40 de milioane de euro. Astfel, universitatea a avut o marja de profit de 44,4%, care ar face invidioasa oricare dintre cele mai importante companii private din economie.

Adesea, universitatile private sunt criticate pentru pregatirea slaba a studentilor, insa cum se explica faptul ca peste 1.700 dintre manageri de pe piata locala au studiat la Spiru Haret?

Ca sa conduci o organizatie, inclusiv o multinationala sau o firma foarte mare, nu iti trebuie nici prea multa cultura generala, nici vreun rafinament deosebit sau o inteligenta altfel decat una nativa, necultivata, care functioneaza de la sine, instinctiv si instinctual. Ai nevoie de prezenta de spirit, de tot felul de lucruri (care intra in categoria de <<calitati>>, de multe ori) legate de profilul de personalitate, care se pot gasi (si chiar dezvolta) in tot felul de medii, inclusiv in facultatile particulare din Romania”, spune George Butunoiu, unul dintre cei mai apreciati specialisti in recrutarea de executivi din Romania.

El mentioneaza ca diferenta de educatie pe care unele universitati de stat o aduc absolventilor in acest moment este “de putin folos in mediul de business, in general”.

“O diferenta semnificativa de educatie si de cultura generala poate fi usor anihilata de un flash de fler, de intuitie, de noroc, de conjunctura favorabila, de sisteme de valori cu susul in jos etc.”, mentioneaza Butunoiu.

Totusi, rectorul ASE, este de parere ca nivelul mediu de pregatire pe care il ofera universitatile de stat este superior celui din sistemul privat.

“Nu cred ca un absolvent de ASE poate sa fie un manager mai bun decat un absolvent al unei facultati private, pentru ca, in mod sigur, si o institutie privata are varfuri, care pot fi comparate cu usurinta cu absolventii de la stat”, mentioneaza Rosca.

Potrivit LinkedIn, cei mai multi manageri absolventi de Spiru Haret lucreaza in domeniul resurselor umane. Printre ei se numara si Monica Dona, PR manager la Lugera & Makler, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de recrutare.

Absolventa a Universitatii din Bucuresti, Dona a terminat si Universitatea Spiru Haret.

"Colegii mei au absolvit facultati diferite, asa ca nu as putea generaliza sa spun ca sunt foarte mult absolventi de resurse umane care au terminat Spiru Haret. Eu am studiat limbi straine la Spiru Haret si am facut-o din pasiune. Cand am absolvit, multi din profesori erau si la facultatile de stat, asa ca nu consider ca am beneficiat de o pregatire mai slaba decat daca as fi invatat la stat", mentioneaza Dona.

Datele LinkedIn arata ca aproape 3.500 de manageri romani au absolvit diverse forme de studiu la sase din cele mai cunoscute universitati private din tara, respectiv Spiru Haret, Dimitrie Cantemir, Titu Maiorescu, Romano-Americana, Hyperion si Nicolae Titulescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri