11 / 12

Cadrul Legal

Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in 20 aprilie 2011.

Potrivit legii, zilierul este persoana fizica cu capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Pot desfasura activitati cu caracter ocazional persoanele fizice, cetateni romani sau straini.

Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca. Mai mult, aceasta nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca.

Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.

Potrivit prevederilor legale, pot lucra cu ziua doar persoanele care au Implinit varsta de 16 ani si niciun zilier nu poate presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic.

Angajatorul are obligatia sa inregistreze in Registrul de evidenta a zilierilor, in ordine cronologica, toti zilierii cu care are astfel de raporturi de munca. Registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor.

Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa, iar plata se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri