5 / 6

5. Somelier

Desi rar intalnit pe site-urile de recrutare, postul de somelier (n.r persoana care sfatuieste clientii unui restaurant cu privire la asocierea unui fel de mancare cu cel mai potrivit tip de vin) se plateste bine si necesita doar cursuri de specialitate. Un somelier lucreaza in restaurante unde se ocupa cu alegerea celor mai potrivite vinuri in functie de raportul calitate-pret, cauta furnizori si recomanda vinul potrivit pentru mancarurile alese de clienti.

Cursurile pentru a deveni somelier costa 1.200 lei si dureaza 170 de ore, potrivit managerului winetaste.ro, Sergiu Nedelea. Certificarea este data de Autoritatea Nationala pentru Certificar (ANC) si se afla sub egida Ministerului Muncii si Ministerului Educatiei.
Potrivit lui Nedelea, un somelier poate lucra in echipe de vanzari ale vinurilor, in restaurante, la producator sau chiar ca freelanceri. Salariul porneste de la aproximativ 500 euro, iar in restaurante somelierii primesc si un comision, in general de 10%, din vanzarile de vin.

In functie de competente si nivelul de experienta, un somelier poate castiga in medie 1.000 de euro, cei mai buni ajung si la 2.000 euro, iar "cei pe care ii vedem la televizor ajung probabil la 3.000 euro", spune Corina Anghel, reprezentant al agentiei de recrutare APT Group.

Sursa foto: Barbat care testeaza vin/Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri