2 / 5

Piata locala vs. piata din strainatate

Desi piata tinde sa se stabilizeze exista inca un numar important de romani care opteaza pentru un contract in afara tarii.

„In prezent salariile din Romania nu sunt la nivelul celor din UE, desi tind sa mearga in directia asta. Chiar daca nu vorbim de lipsuri pe piata locala este important ce se ofera printr-un contract , fie intr-un hoterl fie pe un vas de croaziera. Posibilitatea de a obtine un venit mult mai mare, intr-un timp scurt, determina un numar important de persoane sa plece in strainatate sau pe vase de croaziera”, considera Camelia Buburuz.

In ultimul an insa, sustine HR Managerul de la JW Marriott, plecarile mai ales pe vasele de croaziera au scazut, piata din Romania incepand incet, incet sa se apropie de ceea ce se ofera si in strainatate. Valul acesta de plecari spre alte tari va stagna, si vom asista cu siguranta la o revenire a oamenilor plecati sa lucreze.

In ultimii ani au existat situatii in care au fost persoane care s-au intors si au ramas, dar si persoane care au venit au lucrat pentru o perioada si dupa au optat sa plece din nou.

Important este ca cei care aleg sa se intoarca dar sa si ramana ofera angajatorilor o serie de avantaje, considera Buburuz. Vin cu un mod de gandire si de abordare al problemelor diferit, cunosc mai multe mentaliati, vin cu idei noi, uneori specifice job-ului, intrucat lucrurile pot evolua mai repede decat la noi.

Ca si asteptari salariale, sunt candidati care solicita mai mult. Insa, devin constienti ca nu pot avea aceleasi asteptari ca si in strainatate. Multi accepta situatia si devin constienti ca pot evolua de pe o pozitie pe alta si pot castiga mai mult pe termen lung.

„Pana cand piata de la noi se va stabiliza mai este un drum lung, si atat timp cat este mai libera miscarea pe piata europeana consider ca multi vor incerca sa opteze pentru un contract in strainatate nu neaparat pentru salariu cat pentru experienta pe care o dobandeste in afara tarii”, a adaugat HR managerul JW Marriott.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri