4 / 6

Training experential vs. training clasic

Piata de invatare experientiala creste de doua ori mai repede ca cea de invatare clasica, conform declaratiilor facute, pentru Wall-Street, de seful de la Ascendis. ''Credem cu tarie ca in urmatorii 5 ani, mare parte din programele de training vor fi experientiale. Strategia Ascendis pe termen mediu (5 ani) este sa urmeze acest trend. In acest moment, in cadrul programelor noastre clasice, avem o componenta mare de experiential (aproximativ 50%)'', afirma acesta.

Ascendis combina foarte mult cele doua metode de invatare. Practic, acestia nu au program fara cel putin un modul de invatare experientiala, ba mai mult, in cadrul cursului, participantul la training este ''fortat'' sa aplice ce a invatat in cadrul unor simulari de business extrem de reale si complexe.

AchieveGlobal, insa, nu are in ariile de expertiza aceste tipuri de training.

Dupa parerea lui Panaite, training-urile experientiale nu sunt training-uri aparte. O sesiune de succes imbina activitatile experientiale, cu dezbaterile si cu exersarea practica a unor competente specifice pe parcursul unor exercitii.

''Experienta are locul ei in procesul de invatare a unui adult, dar trebuie capitalizata prin etapele de mai sus, daca dorim sa o valorizam practic'', mentioneaza acesta. Din aceasta perspectiva, Panaite nu vede o piata distincta a training-urilor experientiale fata de cea a programelor clasice.

Trainingul experiential s-a dezvoltat continuu de cand a aparut pe piata, in 2003. Invatarea experientiala reprezinta acum aproximativ 35% din cifra de afaceri la nivelul Grupului Trend Consult. In 2009, Adrian Florea se asteapta ca acest segment sa creasca in ritmul pietei - in jur de 30%.

Diferenta aparuta la nivelul training-ului experential vizavi de unul clasic sta in gradul relevantei pe care o are pentru un individ descoperirea personala fata de parerea unui trainer.

In trainingul clasic trainerul prezinta concepte, le argumenteaza, sustine cursantii in intelegerea si insusirea unui set de comportamente si abilitati, iar in sesiunile de invatare experientiala, cursantii sunt pusi in fata unei experiente, iar apoi trainerul faciliteaza descoperirea personala a conceptelor si conturarea concluziilor, considera Managing Partner-ul Trend Consult.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri