2 / 4

Ce spune legea despre disponibilizari

Din punct de vedere legislativ, compania care a ales solutia concedierilor trebuie sa parcurga pasii impusi de Codul Muncii.

Legea scrie ca aspectul definitoriu al concedierii colective consta in faptul ca aceasta trebuie sa fie intotdeauna rezultatul desfiintarii locului de munca ocupat de salariat - din motive care nu tin de persoana acestuia.

”Aceasta inseamna ca, din moment ce concedierea se realizeaza independent de persoana angajatului, compania nu are dreptul sa disponibilizeze pe criterii de performanta in exercitarea atributiilor de serviciu, comportament disciplinar, corespundere profesionala”, explica avocatul Irina Frustok, de la casa de avocatura Moroianu si Asociatii.

Unele companii trec prin situatia in care trebuie disponibilizati o parte dintre angajatii care au aceleasi functii si atributii. „In acest caz, pentru a determina care vor fi salariati supusi concedierii, legea impune anumite criterii de selectie intre salariatii care ocupa posturile respective (de exemplu: concedierea va afecta in primul rand salariatii care nu au copii in intretinere)”, mai spune reprezentanta Moroianu si Asociatii.

In plus, angajatorul nu va avea permisiunea de a reinfiinta locul de munca pentru o perioada mai mica de noua luni, urmand ca, in cazul in care va reaparea pe organigrama, salariatul disponibilizat anterior sa aiba prioritate la reangajare.

Se considera "concediere colectiva” aceea care depaseste pragurile de:

a) minim 10 salariati, la un total de 20-100 salariati;
b) minim 10% din salariati, la un total de 100-300 salariati;
c) minim 30 salariati, la un total de cel putin 300 de salariati.

Obligatiile companiei in etapa preliminara concedierii incep cu elaborarea si punerea la dispozitia sindicatului/reprezentantilor salariatilor "justificarea tehnico-economica a masurii de concediere". Actul cuprinde o expunere cat mai ampla, fundamentata si detaliata a cauzelor care au condus angajatorul la decizia de a recurge la concedierea colectiva. „Aceasta justificare trebuie comunicata atat Agentiei Teritoriale de Ocupare a Fortei de Munca, cat si Inspectoratului Teritorial de Munca”, spune Frustok.

Apoi, compania trebuie sa se consulte cu reprezentantii angajatilor pentru a vedea ce masuri trebuie adoptate pentru a minimiza impactul concedierilor. In ultima instanta, compania va comunica numarul disponibilizatilor, salariile compensatorii si perioada rezervata pentru concedieri catre Inspectoratul Teritorial de Munca.

„Faza finala a concedierii colective consta in emiterea deciziilor individuale de concediere pentru salariatilor disponibilizati. Decizia de concediere este un document-cheie in procesul de concediere si trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu: motivele concedierii, durata preavizului, criteriile de stabilire a prioritatilor, lista tuturor locurilor de munca disponibile si termenul in care salariatii pot opta pentru unul dintre acestea”, concluzioneaza Frustok.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri