3 / 4

Cat scot din buzunar companiile pentru un concediat

Cel putin un salariu compensatoriu si costul cuprins intre 75 si 2.500 de euro pentru serviciile de outplacement - in cazul in care compania isi permite sa le plateasca – acesta este costul minim suportat de o companie care restructureaza.

Bugetul alocat disponibilizarilor nu este o constanta, ci variaza de la caz la caz, de la o industrie la alta, de la o companie la alta, in functie de strategia de concediere si de contractul colectiv de munca.

„De exemplu, contractul colectiv de munca la nivelul ramurii Comert prevede un numar de minim 4 salarii compensatorii, dar exista companii din alte ramuri de activitate care au prevazute in contractele colective de munca peste 30 de salarii compensatorii”, subliniaza Frustok.

Daca se ia in considerare contractual colectiv de munca la nivel national, care prevede minim un salariu compensatoriu si daca se tine cont de faptul ca o concediere colectiva dureaza minim 3 luni, timp in care angajatii trebuie platiti, disponibilizarea poate costa compania minim 4 salarii pe angajat.

Specialistii in resurse umane apreciaza ca sumele medii platite concediatilor echivaleaza cu unul – pana la noua salarii nete ale angajatului. „Ca si sume vehiculate, stiu ca unele multinationale au recurs la 7 sau 9 salarii compensatorii. Companiile mai micute, de regula, recurg la 3 salarii compensatorii sau chiar un singur salariu”, spune Bogdan Toth, managing partner al firmei de recrutare HR4U.

Cu toate acestea, Manolescu sustine ca angajatii trebuie sa isi inteleaga companiile si sa le sustina in deciziile intreprinse de acestea. „ Legislatia actuala nu se poate aplica la contextul in care ne aflam. Traim o situatie speciala in care companiile se confrunta cu probleme serioase. Companiile trebuie astfel sustinute atat de Guvern, cat si de angajati”, concluzioneaza acesta.

Peste 30.000 de locuri de munca au fost restructurate in lunile ianuarie si februarie ale anului 2009, arata statisticile Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri