3 / 5

Candidatul ideal nu negociaza salariul

Pentru trimestrul doi al anului 2009, Ladunca estimeaza ca managerii companiilor impreuna cu departamentul de resurse umane vor continua procesul de eficientizare a fiecarui salariat, urmarind realocarea resurselor intre diferite functiuni si eliminarea personalului neproductiv.

“Angajarile vor urmari in special acoperirea pozitiilor devenite vacante din organigrama si mai putin pentru pozitii noi. Avand in vedere numarul extrem de redus al angajarilor din T1, estimam o usoara crestere in urmatorul trimestru”, a precizat ea.

In plus, conform celor mai recente previziuni, ar exista posibilitatea unei dinamizari la nivelul cererii pentru forta de munca in trimestrul 3 si 4 al anului 2009, completeaza Maier. Totusi, salariile nu vor mai suferi modificari importante in urmatoarea perioada, conform Loredanei Ladunca. ”Va urma o reasezare a salariilor, urmand ca la sfarsitul anului, in functie de obiectivele companiilor si de rezultate, sa fie reanalizate si actualizate la noile schimbari economice”, a completat ea.

Pentru urmatoarele trei luni, nu numai companiile sunt cele care vor opera modificari ale strategiei. Deopotriva, candidatii pentru locurile de munca vacante vor trebui sa isi plieze asteptarile pe nevoile companiei si pe contextul economic.

“Da, in acest moment candidatii sunt mai dispusi acum sa accepte ofertele fara a negocia salariile pe care le-ar fi obtinut la inceputul lui 2008”, spune Perianu.

Pentru pozitiile de entry-level intr-o institutie financiar-bancara, salariul mediu se invarte in jurul sumei de 250-300 de euro, cu aproape 30% mai mici decat in urma cu un an, mentioneaza Ladunca.

In plus, fata de acceptarea unui salariu cu 30% mai mic decat anul trecut, printre actiunile intreprinse de candidati se numara si trimiterea unui numar semnificativ de CV-uri catre companiile care ofera job-uri. “Nr CV-urilor s-a dublat incepand cu ianuarie 2009 fata de T4 2008, cele
mai multe CV-uri provenind de la persoane care au fost restructurate sau care au simtit afectata financiar compania in care lucreaza”, explica Ladunca.

O alta masura de cautare a sentimentului de siguranta a locului de munca este luata de actualii angajati care sunt mult mai prudenti cand vine vorba de o schimbare a job-ului.

“Pe parcursul anului 2009 s-a constatat o diminuare semnificativa a fluctuatiei de personal in majoritatea institutiilor din domeniul financiar-bancar si o crestere a competitiei intre angajati, acestia devenind mult mai prudenti in schimbarea locului de munca. Tendinta generala la nivelul pietei muncii pentru anul 2009 si, implicit, in domeniul financiar-bancar a fost reducerea asteptarilor salariale ale angajatilor si o mai mare flexibilitate din partea acestora, pe fondul cresterii ratei somajului la nivelul intregii tari”, sustine Maier.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri