3 / 5

Intre 2.000 si 100.000 de euro - “taxa” angajatului pentru incalcarea contractului

Una dintre clauzele la care angajatul ar trebui sa fie atent este corelarea dintre suma investita de angajator, timpul pe care trebuie sa il petreaca in firma si suma de bani pe care trebuie sa o restituie in cazul in care va pleca inainte de termen.

“Daca un angajat isi incalca prevederile contractuale va "suferi" prevederile din capitolul "incetarea contractului", unde, cu siguranta, este mentionata rambursarea unei sume de bani ce angajatul o datoreaza angajatorului in caz de nerespectare a contractului”, sustine Cadis.

Avand in vedere ca cele mai frecvente cursuri de formare sunt programele de MBA, care pot ajunge pana la 35.000 de euro in Romania si pana la 60.000-70.000 pentru diplome date de prestigioase universitati americane, sumele ce trebuie restituite pot ajunge si la sute de mii de euro.

“Sumele difera de la o companie la alta, de la o industrie la alta si mai ales in functie de trendul economic in care se afla compania (in crestere, stangare sau scadere). In general, in vremuri "normale" (fara criza) sumele variaza in Romania intre 2.000 euro si 10.000 euro pe an. Pentru pozitii de top management si programe costisitoare de EMBA la universitati de top, lucrurile stau altfel, costurile ajungand la 50.000 de euro sau chiar 100.000 de euro”, spune Cadis.

Daca totusi un angajat vrea sa paraseasca firma, exista cazuri in care intre noul si vechiul angajator se ajunge la o intelegere, noua companie platind costul stipulat in contract.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri