2 / 4

Ce tip de manageri vrea piata?

Managerul traseaza politica si directia companiei pe termen scurt, mediu si lung, iar pozitia sa in companie este una vitala. Daca inainte de criza un bun manager era cel care crestea cifra de afaceri, aducea profit si deschidea noi linii de business, managerul de criza cautat de head-hunteri are un profil diferit.

In opinia recruiter-ilor acesta trebuie sa aiba capacitatea de a conduce nu numai un business, ci si oamenii din subordine. “Se pune din ce in ce mai mult accent pe capacitatea managerului de a fi orientat catre oameni, de a le servi drept model si de a-i motiva. In aceasta perioada, cei mai multi angajati resimt insecuritatea locului de munca si au nevoie mai mult decat oricand de un lider vizionar, orientat atat pe afacerea pe care o coordoneaza, dar si pe oamenii care il sprijina in demersul sau”, spune Scarlat.

Un alt atu al managerului de criza este capacitatea acestuia de a gandi noi strategii de reducere a costurilor fara a afecta major liniile de business deja existente. Mai mult, la putere acum sunt managerii inovatori, care fac din criza o oportunitate de a lansa compania pe noi piete si de a gasi strategii ieftine, dar eficiente de marketing, mai spun recruiterii.

“Companiile sunt mai atente la evaluarea competentelor profesionale si mai ales a abilitatilor personale. Din pacate, modelele de business si cresterea economica sustinuta din ultimii 10 ani in Romania nu au fost premise favorabile dezvoltarii de astfel de competente si abilitati, accentul fiind pus mai ales pe rezultate si mai putin pe modul de a le atinge", completeaza Dima.

Daca head-hunterii nu multumesc clientii, propunand candidati potriviti cerintelor si culturii organizationale ale companiei, in peisaj apare un nou tip de executiv – interim managerul.

Interimatul este sustinut de persoane cu peste zece ani de experienta, capabile sa se integreze rapid in organizatie. In decurs de trei luni pana la doi ani acestia trebuie sa puna compania pe o directie de stabilitate si chiar profit, potrivit lui Rudolf Fedorovici, consultant Advice Human Resources.

“Interim manageri sunt fie conationali, fie expati - trimisi in Romania de catre compania-mama. Pana in anul 2008, procentul expatilor era mai mare, se apropia de 70-80%, insa acum in Romania avem un numar relativ mic de manageri care isi asuma titulatura de Interim”, mentioneaza Feodorovici.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri