3 / 4

Salariile top managerilor sunt in picaj

Piata salariilor executivilor in semestrul intai al anului 2009 a inregistrat o scadere de 15%, in opinia Mihaelei Scarlat. “Aceste scaderi au fost insa mult mai pronuntate in domeniile vanzarii materialelor de constructie, imobiliar si IT, ajungand pana la 25-30%”, adauga ea.

Valentin Dima estimeaza o scadere a pietei salariilor cu 10-15% a pachetelor pentru astfel de candidati, adesea schimbandu-se mai degraba ponderea intre pachetul fix si cel variabil.

“S-a comentat in ultima vreme despre o revenire ‘la putere’ a angajatorilor, in sensul scaderii puterii de negociere a candidatilor in cazul obtinerii unei oferte. Aceasta schimbare se manifesta mai degraba la noile angajari si oricum are o amploare mai mica in cazul pozitiilor de top management, o zona in care candidatii foarte buni raman greu de gasit, din motivele aratate mai devreme”, afirma el.

Salariile in banking, care anul trecut ajungeau la 15.000 de euro lunar pentru un presedinte, 8.000-10.000 de euro pentru un vice-presedinte, au scazut cu maximum 20%.

Pentru managerii care au fost disponibilizati, sansa de a gasi un nou loc de munca este extrem de redusa, iar veniturile pot inregistra scaderi de pana la 30%.

“Daca cineva cu o pozitie de top si-a pierdut locul de munca, e foarte greu sa-si mai gaseasca un job nou cu un salariu mai mare de 70% din cat avea inainte. Daca gaseste trebuie sa se considere foarte norocos”, sustine head hunter-ul.

In schimb, pentru managerii care inca sustin o organizatie, plecarea pe un alt post le poate aduce un plus de 20-30% fata de venitul actual. Butunoiu crede insa ca aceste cazuri sunt rare pe piata, mai ales cand angajatorii se orienteaza catre disponibilizati, care ajung sa coste cu 50-60% mai putin decat acum un an.

Daca anul 2008 a fost prosper pe toate planurile, anul in curs privilegiaza anumite industrii. Farma, FMCG, IT si sectorul energetic au cea mai mare nevoie de manageri pentru ca inca isi permit sa dezvolte linii de business.

“Cererea de manageri pentru domeniile farmaceutic si FMCG se mentine si in semestrul intai al acestui an. In plus, recrutam manageri pentru sectorul petrolier”, sustine Scarlat. Si KM Trust recruteaza din aceleasi sectoare, in conditiile in care afacerile in imobiliare, constructii si auto – cei mai mari clienti ai companiilor de executive search – au inghetat in 2009.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri