3 / 4

Cum vor arata salariile in semestrul doi?

“Nu cred ca vom vedea schimbari in imobiliare, constructii sau auto. Constructiile sunt inca blocate, se mai construiesc doar cladiri de birouri sau, mai rar, noi spatii comerciale. Domeniul auto a cunoscut o scadere drastica a vanzarilor, imobiliarele - la fel. Atat timp cat aceste sectoare vor ramane blocate, si va mai dura pana isi vor reveni, cred ca salariile vor ramane la acelasi nivel; pe anumite pozitii este posibil chiar sa scada - mai ales pe middle-management, asa cum s-a mai intamplat in domeniul constructiilor”, sustine Florin Ochiana, HR and operations manager pentru Lugera & Makler.

El sustine ca are informatii din piata potrivit carora unii candidati ramasi fara loc de munca in constructii (mai ales manageri de proiect) au acceptat oferte salariale si cu 50% mai mici, insa apreciaza ca nivelul salarial nu a coborat cu mai mult de 20-30%. Chiar daca salariile se vor pastra la acelasi nevel in semestrul doi, veniturile angajatilor inca se pot diminua pe fondul eliminarii bonusurilor extrasalariale si a neatingerii target-urilor de vanzari, si deci a bonusurilor de performanta.

“Deja aceste bounusuri sunt anulate in multe companii si cred ca si altele vor renunta, din precautie, la ele. Vor ramane sigur bonusuri in sfera de vanzari si in orice domeniu unde rezultatele pot fi corelate clar cu contributia angajatului”, considera Marinescu.

In sectoarele afectate puternic de criza, salariile nu vor fi reajustate, fata de semestrul intai, apreciaza Lebourg. “Perioada cresterilor anuale cu 10% sau 20%, si cateodata mai mult, s-a terminat. Acum vor trebui 5 ani de munca pentru a primi o crestere de salariu echivalenta cu cea primita inainte dupa 1 an”, mentioneaza el.

In ceea ce priveste nivelul salarial la angajare, Lebourg vede o scadere per ansamblu de 10%, pe fondul recalibrarii cerintelor salariale venite din partea candidatilor. “Cand esti nevoit sa-ti gasesti de munca faci concesii. Raritatea ofertelor de joburi ii pune pe angajatori in pozitie de forta. Acestia devin mult mai exigenti asupra criteriilor de angajare: diplome, experienta, limbi vorbite, dar ofera un salariu mai mic sau egal”, sustine Lebourg.

Recruiterii nu pot identifica cu precizie viitorii angajatori ai anului 2009, mai ales cand nici o companie nu se hazardeaza in a face planuri pe perioade lungi de timp. “Se vor face angajari pentru cateva proiecte greenfield. Se vor continua recrutarile pentru anumite companii chiar din sectoarele cele mai afectate de criza, precum automotive, insa accentul va fi pus pe personal de munca temporara”, spune Ochiana.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri