3 / 4

Managerii raman pe loc

Dintre categoriile de personal care ar fi dispuse sa accepte o relocare, managerii ocupa cel mai mic procent, iar criza aproape ca a stopat procesul de migrare a angajatilor din pozitiile cheie.

"Foarte putini manageri accepta in aceste conditii economice o relocare. Si inainte aveam probleme cand trebuia sa conving un manager din provincie sa vina in Bucuresti. Acum, nici nu se mai pune problema. Procentul celor care vor o mutare este nesemnificativ”, subliniaza George Butunoiu, head-hunter.

Cel mai greu de convins sunt executivii care, chiar daca au trecut prin renegocieri salariale sau prin decizii de a concedia o parte a personalului, isi pastreaza in continuare job-ul. Pentru acestia, o mutare pe un salariu considerabil mai mare este un proiect nerealizabil cand toate companiile tin din scurt cheltuielile. In plus, actualul job si contactele din orasul de resedinta le ofera o zona de influenta si mai multe sanse de a gasi un job similar in apropiere de casa.

"Singurii manageri care se mai gandesc la un alt oras sunt cei care au fost disponibilizati. Pentru ei, un job in alt oras, chiar si pe o pozitie mai mica, poate fi o oportunitate. Este mai important sa gasesti un job, oricare ar fi, decat sa stai in somaj sase luni. In rest, este aproape imposibil sa ii convingi”, considera Butunoiu.

Mult mai dispusi sa plece sunt cei carora li se asigura un post in compania-mama, intr-o tara europeana. Pentru acestia, cresterile salariale variaza intre 10% si 40%, sustine Petra Votisky, country manager al companiei de recrutare Human Value International si expat in Romania din primavara anului trecut. Votisky sustine insa ca situatia economica actuala contribuie la reducerea numarului de expati veniti in Romania, cat si al romanilor care isi gasesc un job in afara granitelor.

“Multinationalele erau dispuse inainte sa asigure plata unei locuinte sau a unei chirii, masina, gradinita pentru copii, servicii medicale pentru intreaga familie sau alte costuri aditionale. Intre timp insa, organizatiile au incercat sa reduca valoarea acestui pachet de relocare, asa incat multi expati au parasit Romania. S-a redus valoarea asigurarii medicale, nu se mai plateste chiria si nu se mai deconteaza banii cheltuiti pe transport “, spune Votisky.

Pentru alti expati insa, costul redus al vietii in Romania si stabilitatea job-ului le vor prelungi sederea. “Am acceptat provocarea de a manageria compania de constructii Aquincum in Romania in 2006, o perioada in care domeniul constructiilor se afla intr-o perioada de boom economic”, spune Csaba Szilagyi, project manager Aquincum Invest.

Pachetul salarial depasea remuneratia primita in Ungaria si includea costurile pentru chirie si masina, beneficii de care Szilagyi dispune si acum.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri