4 / 5

Metode neortodoxe aplicate de companii (II)

O alta cale pentru a scapa de angajatii neproductivi sau nedoriti de companie tine de concedierea unui angajat prin restructurarea postului si angajarea unei alte persoane pe o pozitie similara, creata ulterior. Cu alte cuvinte, compania reface organigrama, stergand un post cu anumite atributii, dar creand un altul, sub o alta titulatura dar pastrand aceleasi sarcini de serviciu. In acest fel, cand va angaja o noua persoana, compania spera ca a ocolit inteligent legea.

Desi nici Codul Muncii si nici legislatia adiacenta nu prevad expres interdictia angajatorului ca, ulterior concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, sa apeleze la refacerea organigramei societatii prin crearea unui post similar sau reinfiintarea postului desfiintat sub o alta titulatura, practica instantelor de judecata este constanta in a sanctiona asemenea practici, subliniaza Dima.

„Instantele judecatoresti au apreciat in mod constant ca prin crearea unui post cu atributii similare intr-un alt departament rezulta clar ca reorganizarea societatii nu este efectiva pentru ca postul va continua sa existe intr-o forma asemanatoare in cadrul intreprinderii. Acelasi rationament a fost aplicat si in cazul reinfiintarii postului sub o alta denumire. In astfel de situatii, practic, postul va exista in continuare in structura organizatorica a angajatorului.

Prin urmare, tinand cont de faptul ca o conditie esentiala pentru ca masura concedierii salariatului pentru motive ce nu tin de persoana acestuia este ca desfiintarea postului ocupat sa fie efectiva, in situatia crearii unui post cu atributii similare sau cu aceleasi atributii dar sub o alta titulatura, concedierea dispusa anterior va fi considerata nelegala si netemeinica”, completeaza ea.

In cazul in care salariatul castiga un eventual proces intentat companiei, acesta are toate sansele sa beneficieze de contravaloarea salariilor indexate sau de alte drepturi de care ar fi beneficiat intre data concedierii si pana la reintegrarea efectiva in postul din care a fost concediat.

„In activitatea noastra am reprezentat interesele angajatorilor in numeroase procese in legatura cu concedierea salariatilor iar, pana in prezent, nu am intalnit niciun proces in care salariatul sa nu fi cerut despagubiri. Sunt cazuri in care salariatii cer si daune morale. De altfel, in prezent, se poate remarca un trend ascendent in ceea ce priveste solicitarea daunelor morale in legatura cu concedierile nelegale, insa pana la acest moment, desi practica instantelor nu este una unitara, s-a conturat ca tendinta majoritara respingerea acordarii unor astfel de daune”, subliniaza Dima.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri