3 / 4

Managerii din strainatate, greu absorbiti pe piata locala

Cei care se uita cel mai des spre Romania sunt managerii si specialistii, care, dupa ce au acumulat experienta in strainatate, se reintorc pe piata locala pentru a oferi consultanta sau pentru a prelua pozitii de executiv, la salarii comparabile cu cele din Vest.

“Numarul romanilor specialisti care aleg sa se intoarca in tara creste de la an la an. Am remarcat, de asemenea, si o tendinta accentuata de aplicare pentru posturi din piata locala si a expatilor. Toti acesti specialisti vin in cunostinta de cauza pe piata si nu cer un anumit salariu, ci accepta in mare masura ceea ce li se ofera”, sustine Daniela Necefor, managing partner al firmei de executive search Total Business Solutions.

Cu toate acestea, majoritatea specialistilor care si-au pierdut pe fondul crizei job-ul pe care il aveau in strainatate prefera sa se reorienteze profesional, evitand intoarcerea in tara, afirma Sorin Roibu, managing director, Arthur Hunt.

“Romanii se intorc pentru ca au auzit din tara ca prin anumite sectoare lucrurile se mai misca. Se intorc pentru ca nu mai au de ales acolo, nu mai au nici acoperisul casei pe care il regasesc in Romania. Se intorc pentru ca vor sa investeasca banii si cunostintele castigate acolo in afaceri antreprenoriale proprii (agricultura, mediu). In celasi timp, nu se intorc pentru ca politistul nu ii apara, pentru ca profesorul nu-i educa copiii, pentru ca bancherul le ia pielea de pe ei, pentru ca justitia e mai degraba surda decat oarba, pentru ca doctorul ii omoara cu zile si pentru ca face maxim 3 ore pana la Bucuresti cu avionul si 10 ore pana la Cluj cu masina”, mentioneaza Roibu.

Recrutarea unei persoane care locuieste si munceste in strainatate este o sarcina intinsa in timp, nelipsita de efort. Procesul consista intr-o serie de trei sau patru interviuri, dupa care candidatul este evaluat de conducerea companiei – client. Head-hunterii luau legatura cu candidatii din afara granitelor, realizau primul interviu telefonic sau prin Skype, si daca persoana se potrivea profilului cautat era adusa in tara pentru interviurile finale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri