3 / 4

Salarii in usoara crestere

Daca in primul semestru al acestui an mercurialul salariilor executivilor inregistra scaderi de 12-15%, conform Danei Patrichi (foto), sefa Alexander Hughes, companiile adopta in prezent o strategie diferita.

“Nu s-au modificat indexari in lei a salariului fata de baza negociata in euro, in acest an. S-a continuat pe ideea cresterii partii fixe comparativ cu partea variabila. S-a recurs in multe companii, chiar cu renume, la somajul tehnic temporar. Nu as zice ca este o schimbare majora in politica salariala in ultimele doua luni”, detaliaza Vasile.

“Si eu am fost surprins sa constat ca, mai ales acum, pachetul salarial de intrare (n. red. negociat la angajare) al unui top manager nu a scazut. Dimpotriva, in unele cazuri, am sesizat si o usoara crestere a partii variabile a venitului”, afirma Butunoiu.

Cu toate acestea, head-hunter-ul recunoaste ca desi noii manageri sunt recrutati pentru un salariu comparabil cu cel al predecesorului lor, acestia vor trebui sa depuna mai multa munca si sa incerce afirmarea intr-un climat economic inca instabil. “Gasesc manageri care sa accepte acelasi salariu ca al predecesorului, insa companiile se orienteaza catre manageri cu experienta, mai performanti decat cei de dinainte”, adauga el.

In functie de dimensiunea companiei si de industria in care activeaza, un top manager in Romania poate castiga in jur de 3.000-4.000 de euro lunar, potrivit recruiterilor. Formula de calcul a salariului fix estimativ al unui manager depinde direct de cifra de afaceri a companiei. Astfel, in cazul companiilor cu cifra de afaceri de peste 60-70 de milioane de euro, un manager primeste in jur de 6.000-7.000 de euro remuneratie fixa.

La aceasta se adauga un bonus de performanta si pachet de extrasalarial de 30% din remuneratia fixa. In cazul antreprenorilor, procentul componentei variabile a venitului poate sari de 50%.

Cel mai mare salariu net lunar primit de un manager recrutat in 2009 pentru industria financiar-bancara de catre Butunoiu ajunge la 15.000 de euro. Pe langa remuneratia fixa, managerul, al carui nume nu a fost precizat, va primi si bonusuri lunare de performanta si motivare, care se pot ridica chiar si la o treime din castigul net.

Cei 15.000 de euro, cel mai mare salariu vazut de Butunoiu in criza, reprezinta doar 60% din cel mai mare castig lunar al unui manager recrutat in anul 2008, tot pentru sectorul financiar-bancar. “In anul 2008 am recrutat un candidat care a primit mai bine de 25.000 de euro pe luna”, afirma head-hunter-ul.

Irina Vasile afirma ca cel mai mare salariu net primit de un manager recrutat (Sr. Engineer) de Antal in acest an a atins cota de 7.000 de euro. Un interim manager expat si un CFO au negociat in jur de 4.000 de euro, suma la care se adauga si bonusul de performanta si alte beneficii extrasalariale.

Cu toate acestea, cifrele sunt un varf pentru piata salariilor, numai 10% dintre manageri putandu-se mandri cu astfel de sume lunare in buzunar. “Salariul depinde enorm de omul plasat, de dimensiunea companiei si de functia sa in organizatie. Nu este nimic standard si general in chestiunea salariilor”, explica Vasile.

Interim managerii – o rara avis supra-calificata si supra-platita

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri