3 / 4

Producatorii de materiale de constructii au dat ultimele prime in urma cu doi ani

Salariatii din randul companiilor producatorilor de materiale de constructii nu vor primi prime de Paste in acest an, din cauza situatiei dificile in care se gaseste sectorul de profil.

“In industria producatorilor de materiale de constructii nu se acorda prime de Paste. Cea mai importanta cauza este ca firmele au fost afectate foarte mult de pe urma crizei financiare. In anii trecuti, cand mergea treaba, se acordau si prime. Dar acum, cand firmele se lupta pentru supravietuire, este exclusa acordarea unor prime de Paste”, spune Claudiu Georgescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR).

Ultima oara cand salariatii producatorilor de materiale de constructii au beneficiat de prima de Paste a fost in 2008, cand au primit echivalentul unui salariu net lunar.

“Din cate imi amintesc, in urma cu doi ani s-au acordat prime de Paste. Prima era sub forma unui salariu net lunar. Acum, constructorii nu-i mai motiveaza pe salariati cu prime, ci le reamintesc ca ar trebui sa fie fericiti ca au un loc de munca. Pana acum, primele de Paste reprezentau un semnal ca se anunta un an cu multa munca. In prezent, lipsa primelor sugereaza o atitudine de genul lasa ca mai rezistati voi si asa”, subliniaza Georgescu.

Salariatii din constructii sunt printre cei mai slab platiti angajati din economie, castigul salarial mediu net la nivel de ramura fiind de 1.132 de lei (273 de euro) in ianuarie, arata datele Institutului National de Statistica (INS).

Piata constructiilor a scazut in 2009 cu circa 17%, pana la 12,2 miliarde de euro, potrivit datelor din primele 11 luni ale anului trecut contabilizate de Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).

Totodata, numarul angajatilor din constructii a scazut la sfarsitul anului trecut la 350.000, fata de 420.000, cati erau la sfarsitul lui 2008.

Mai mult, in perioada ianuarie-noiembrie 2009, peste 20.000 de societati de constructii au intrat in insolventa, si-au suspendat activitatea sau au intrat in faliment.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri