3 / 4

Managerii cu salarii mici rezista in functie

Desi recruiterii au resimtit o crestere a numarului proiectelor de angajare in masa, companiile de executive search apreciaza ca pozitiile deschise pentru manageri nu au crescut spectaculos comparativ cu ultimele doua trimestre ale anului trecut.

"Graficele noastre spun ca nu sunt schimbari spectaculoase, iar numarul cererilor a ramas relativ constant. Deciziile luate de persoanele decidente din companii, in ultimul trimestru al 2009, se reflecta in cererile de recrutare pe care le primim acum”, spune Mihaela Scarlat, consultant in cadrul companiei de executive search Advice Human Resources.

Ea sustine ca cererile pentru recrutarea managerilor au inregistrat cresteri de 20% fata de ultimele luni ale anului trecut, insa majorarea procentuala trebuie corelata cu ciclicitatea businessului de executive search. “Trebuie sa luam in calcul ca ultimul trimestru al anului 2009 a insemat pentru cele mai multe companii bilanturi si punerea la punct a noilor stategii”, explica ea.

Majoritatea proiectelor de executive search vizeaza pozitii de inlocuire, conform lui George Butunoiu, unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri din Romania.

“Numai companiile care in 2007 si 2008 s-au incadrat in grilele salariale moderate pot acum sa deschida noi linii de business si sa angajeze manageri pe posturi nou create. Prin salariu moderat – de exemplu in sectorul FMCG – ma refer la remuneratie de 3.000 de euro pentru un national sales director (n. red. director de vanzari). In unele companii un astfel de post era platit si cu 5.000 de euro in 2008 ”, afirma Daniela Necefor, general manager al companiei de executive search Total Business Solutions (TBS).

Remuneratiile la nivel de management si top management au inregistrat scaderi de aproape 30% comparativ cu inceputul anului trecut. “ Scaderile s-au produs in doua valuri – in primavara anului trecut si la inceputul acestui an, dupa evaluarea rezultatelor companiilor”, explica Necefor.

Trimestrul doi al acestui an va pastra aceleasi tendinte din primele trei luni ale anului, urmand ca piata sa simta o revigorare la nivel salarial si al posturilor nou create abia in toamna, apreciaza recruiterii.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri