2 / 4

Un CEO nu invata in facultate ce trebuie sa faca pentru a conduce un business

Chiar daca in facultate si-au modelat abilitatile tehnice si teoretice, directorii executivi de pe piata locala recunosc ca absolvirea unei institutii de invatamant superior lasa destule goluri, pe care trebuie sa le umple prin experienta.

“O diploma in stiintele economice ajuta daca vrei sa ajungi CEO-ul unei companii de top. Totusi, universitatile nu te invata cum sa comunici, cum sa motivezi, cum sa conduci sau, pur si simplu, ele nu te invata importanta punctualitatii. Ceea ce incerc sa spun este ca, desi nu exista o formula magica, cheia este o atitudine in fata studiului reala, autentica, care sa se intinda pe tot parcursul vietii. O atitudine radicala, feroce. Studentii nu ar trebui sa caute pur si simplu succesul, ci sa-l atraga prin persoanele care urmeaza sa devina”, afirma Roman Yazbeck (foto), seful Philip Morris Romania, cu afaceri de aproape 620 mil. euro in 2008. Yazbeck coordoneaza si activitatile producatorului de tigarete din Bulgaria.

El detine un master in economie acordat de London School of Economics and Political Sciences si si-a completat studiile cu un MBA la Insead, in Franta.

Yazbeck le recomanda tinerilor care tintesc spre o cariera de CEO sa fie obsedati de cunoastere, sa aiba o determinare in a actiona si o vointa de fier in a face tot ceea ce este necesar in fiecare zi.

Desi prefera sa le dea un sfat direct tinerilor care aspira la fotoliul de CEO, Dusan Wilms, directorul general al Metro Cash & Carry, cel mai mare jucator din comertul local, parte a grupului Metro, subliniaza ca integritatea morala este foarte importanta intr-o eventuala reusita.

“In orice intreprinzi, trebuie sa te pastrezi cu o coloana vertebrala proprie si dreapta. In afaceri trebuie sa te comporti impecabil, ca un adevarat sportiv. Sa stii sa castigi, sa fii pregatit pentru laude, dar si pentru critici. Sa stii sa pierzi, sa fii un adevarat team-player, avand multiplele calitati pe care ti le ofera fair-play-ul”, mentioneaza Wilms.

Seful Metro Cash & Carry, care se afla la al doilea mandat in fruntea companiei, a absolvit Institutul Politehnic din Timisoara.

“Sunt foarte mandru ca sunt din Timisoara, pentru ca orasul m-a format ca om si fire; ma simt onorat ca am absolvit Institutul Politehnic din Timisoara, pentru ca am avut ocazia sa ma structurez ca linie si spirit educational si, ulterior, ca profesionist”, adauga Wilms.

Adesea, directorii executivi de top nu au timp sa participe la traininguri regulate, datorita responsabilitatii jobului.

“Directorii executivi din companiile mari participa foarte rar la training. Un CEO merge la training, de obicei, pentru a-i incuraja pe angajatii companiei catre educatie/ perfectionare continua si nu neparat pentru a invata el. Un CEO are nevoie de toate tipurile de training. Nu as putea sa fac o selectie a cursurilor speciale pentru un CEO. Dar cred ca a ajunge CEO depinde mai mult de alte calitati si performante ale persoanei respective, si nu de trainingurile prin care a trecut”, declara Adrian Florea, managing partner la Trend Consult, grup de firme specializat in oferirea de cursuri de formare profesionala.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri