2 / 4

Pleci mai usor afara intr-o multinationala

Criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca un angajat pentru a putea obtine un job in afara Romaniei, in cadrul companiei sunt dorinta de schimbare si intelegerea beneficiilor pe care le va implica mutarea in cauza.

“Bineinteles ca este necesara si vorbirea limbii engleze, dar fara aceasta nu se prea descurca nici intr-un job local, noi fiind o companie de origine americana, si destul de globalizata. Sunt remarcati, de obicei, angajatii care au o pasiune pentru ceea ce fac si care isi inteleg rolul in business, performanta constanta fiind de asemenea un factor decisiv. Pe langa acestea, in a considera un angajat eligibil, mai intervin experienta relevanta pentru jobul ce ar urma sa-l faca atat din punct de vedere functional, ca specialitate, cat si din punct de vedere relational, abilitatea de a lucra cu oameni diferiti, culturi diferite si cu nivele diferite din business”, spune Anca Lazar, Human Resources senior manager in cadrul companiei de cosmetice comercializate prin intermediul vanzarilor directe Avon Romania si membru in HR Club, organizatia profesionistilor de resurse umane de pe piata locala. Lazar coordoneaza si activitatea de resurse a Avon Bugaria.

Cum ar trebui sa se pregateasca insa un angajat care va fi relocat in cadrul aceluiasi grup, in afara Romaniei? Ce cursuri ar trebui sa urmeze si cum trebuie sa se perfectioneze?

“Pregatirea consta de fapt in experientele pe care le-a avut in viata profesionala, si acestea vin prin acceptarea diverselor misiuni in care abordeaza cerinte noi si mai complexe, interactioneaza cu colegi din alte tari, participa in proiecte cross-departamentale, astfel dezvoltandu-se atat functional, cat si pe partea de comportament si leadership”, mentioneaza Lazar.

Angajatii cei mai predispusi la o relocare ocupa, de regula, pozitii de middle si top management.

“Acestea sunt joburi regionale, pe diverse segmente - sales management, managementul resurselor umane si managementul operatiunilor”, precizeaza si Magdalena Ispas, HR manager Xerox Romania si membru in HR Club.

De asemenea, exista situatii in care si angajatii cu functii non executive, dar care si-au demonstrat valoarea unor aptitudini sa poata primi un job in afara tarii.

Xerox Romania, filiala locala a celui mai mare producator de copiatoare din intreaga lume, a creat programul Management Succession Planning, prin care urmareste evolutia profesionala a salariatilor cu potential de anvansare in cariera, fie pe plan intern, fie pe plan international.

Acest program ne oferă structura prin care putem identifica pozitiile (atat la nivel local, cat si international) pe care cei din grupul tinta pot accede, in functie de experienta, competente si performante anterioare. In momentul in care sunt considerati a fi potentiali candidati pentru o pozitie internationala, compania acorda o atentie sporita programelor de dezvoltare in care acestia sunt inclusi – in functie de natura pozitiilor pe care urmeaza a le prelua”, mai spune Ispas.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri