2 / 4

Marea Britanie, fructul interzis pentru medicii romani

Ofertele de lucru in spitalele din Marea Britanie au fost printre cele mai cautate de cei prezenti la targul de cariere medicale.

Procesul de recrutare este insa unul foarte riguros si putea dura pana la 10 saptamani.

Pe langa furnizarea actelor obisnuite, cum ar fi diploma de licenta, medicii romani trebuie sa se inscrie in organizatia similara Colegiului Medicilor din Romania si sa plateasca o taxa de 4.000 – 4.500 de lire sterline (4.700 – 5.300 de euro).

De asemenea, candidatii trebuie sa suporte si costurile deplasarii in Marea Britanie pentru sustinerea interviului de angajare.

Cerinta esentiala este cunoasterea la perfectie a limbii engleze, pentru ca intr-un spital din Marea Britanie trebuie sa poti face fata modului rapid de comunicare. In ceea ce priveste taxa de inscriere in Colegiul Medicilor de la noi, putem contribui cu aceasta suma, pe care romanii o pot returna dupa ce se angajeaza”, afirma Jo Bedford, recruitment consultant in cadrul Nes Healthcare UK, care furnizeaza personal pentru 92 de spitale din Marea Britanie.

In cele 92 de spitale din portofoliul companiei lucreaza 40-50 de medici romani, in conditiile in care, pentru acoperirea nevoilor cu forta de munca a retelei, Nes Healthcare recruteaza 150 de medici in fiecare an.

“Impresia pe care mi-au lasat-o medicii romani care ne-au vizitat standul la acest eveniment este ca au cunostinte foarte bune din punct de vedere medical, dar ca trebuie sa-si imbunateasca engleza”, mentioneaza Bedford.

Firma de recrutare a venit cu oferte de lucru atat pentru contracte pe o perioada de 3-6 luni, cat si pentru minimum un an.

Salariul net oferit pentru medicii cu experienta post rezidentiala de doi ani este de 3.000 de lire sterline lunar (3.500 de euro).

Raluca, 25 de ani, a absolvit in acest an Facultatea de Medicina din Timisoara, si isi doreste sa urmeze rezidentiatul intr-o alta tara. Destinatia preferata: Marea Britanie, care este insa destul de greu de atins.

“Apoi ar mai fi Elvetia si Germania. Vreau sa fac rezidentiatul intr-o alta tara pentru ca acolo te poti pregati mult mai bine pentru o cariera. Nu conteaza neaparat banii pe care ii pot castiga afara, ci faptul ca degeaba ai o pregatire buna daca nu ai pe ce sa pui mana”, spune tanara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri