3 / 4

In Elvetia sunt sanse mai mari: se cauta vorbitori de germana, italiana si franceza

O alta destinatie care prezinta interes pentru medicii romani este Elvetia, deoarece oferta de joburi este variata si se adreseaza vorbitorilor de germana, italiana sau franceza, in functie de zona tarii in care este nevoie de personal.

“Am venit la targ pentru ca imi doresc sa vad oportunitatile de lucru pentru un proaspat absolvent. Ma intereseaza un post de asistenta medicala in Elvetia si Marea Britanie, pentru ca acolo se ofera astfel de joburi la care as putea aplica, avand in vedere ca am terminat facultatea anul acesta”, spune o tanara de 24 de ani, care a absolvit in acest an o facultate de asistenti medicali din afara Bucurestiului.

Isi doreste sa plece din Romania atat din cauza conditiilor de lucru precare, cat si a salariului, mult sub ceea ce se plateste in statele din Vestul Europei.

Pentru a obtine un job in Elvetia, medicii romanii trebuie sa prezinte urmatoarele acte: un certificat profesional emis de Colegiul Medicilor, un document prin care sa se arate ca medicul/asistenta nu a comis vreo neregula profesionala, certificat de nastere, diploma de absolvire a cursurilor de profil, diplome post-universitare de specializare, precum si o dovada ca nu a studiat in Germania sau Elvetia.

Oferim joburi indiferent de experienta, insa cei mai cautati sunt candidatii cu minimum cinci de experienta. Salariul mediu net pe care il poate obtine un medic specializat poate depasi 11.000 de euro lunar. In Elvetia este nevoie de medici in dermatologie sau ginecologie”, spune un reprezentant al Helvetia Medicum, firma care atrage personal pentru joburi medicale in Elvetia.

Vorbitorii de limba germana au putut opta si pentru numeroasele oferte de lucru din Germania.

Principalele criterii pe care trebuie sa le indeplineasca medicii romani care vor sa lucreze in Germania, tara cu cea mai puternica economie europeana, sunt un certificat de competente lingvistice pentru limba germana si un certificat de conformitate medicala.

“In Germania se cauta, in principal, personal pentru medicina interna. Procesul de recrutare dureaza circa 2-3 luni”, subliniaza unul din reprezentantii Anne Servicii, firma de recrutare care a plasat sute de medici romani in perioada 2007 – 2010 pe piata germana a fortei de munca.

Firma asigura transportul si cazarea in Germania pentru candidatii romani care isi doresc sa lucreze acolo si le faciliteaza obtinerea actelor necesare desfasurarii profesiei de medic, precum si echivalarea diplomei de licenta si a celei de medic specializat.

Contractele de munca se incheie pe o perioada minima de un an, dar pot fi prelungite pe termen nelimitat.


Salariul minim net pe care il poate obtine in Germania un candidat fara experienta, pe timpul rezidentiatului, este de 1.800 de euro net.

“Medicii primari cu 10-20 de ani de experienta pot castiga cu usurinta 6.500 de euro net lunar”, precizeaza reprezentantul Anne Servicii.

El adauga ca din ce in ce mai multi medici romani se gandesc sa plece in Germania din cauza ca recesiunea economica le-a diminuat sansele de castig.

In 2007, anul de boom in care firma noastra a devenit operationala, nimeni nu dorea sa plece afara, pentru ca se castiga destul de bine si in Romania. Nu din salarii, ci din spaga. Acum, din cauza crizei, romanii care merg la doctor nu mai au bani si nu mai pot sa lase ceva doctorilor si de aceea foarte multi medici aleg sa plece in strainatate”, mai spune reprezentantul firmei de recrutare.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri