2 / 4

IT-ul face legea

Nu doar inginerii lipsesc de pe piata locala a fortei de munca din constructii, ci si muncitorii calificati. Motivele sunt, in mare, aceleasi ca in cazul inginerilor.

“Cu siguranta ca exista un deficit de muncitori calificati.
Firmele au devenit mai precaute si nu mai investesc in formarea angajatilor, in conditiile in care, in perioada 2005 – 2008, foarte multi au ales sa plece din tara, pe salarii mai mari, dupa ce acumulasera o anumita pregatire”, sustine Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.

In vreme ce un muncitor calificat are un salariu lunar de 400 – 500 de euro pe piata locala, in strainatate poate castiga 3.000 – 4.000 de euro lunar net, la care se mai adauga diverse bonsuri pentru hrana, cazare, precum si asigurari medicale.

De asemenea, angajatorii din constructii nici nu mai dispun de bani pentru formarea salariatilor, asa cum se intampla pana in 2008, in conditiile in care criza a secatuit bugetele si profiturile firmelor de profil.

O alta cauza a deficitului de muncitori calificati
este reprezentata de evolutia rapida a noilor categorii de lucrari si de materiale de constructii.

Aparitia de noi tehnologii reprezinta, de asemenea, o cauza principala si pentru deficitul de personal din IT. “Sunt greu de gasit programatorii si dezvoltarii IT”, considera Alina Candea, de la firma de recrutare CVO Recruitement.

Lipsa acestor doua categorii de profesionisti este evidentiata si de numarul redus de aplicatii de pe site-urile de joburi.

“Din ceea ce putem vedea noi pe site, domeniile pentru care am inregstrat mai putine aplicatii sunt IT, petrochimie/petrol si gaze, finante,contabilitate si audit consultanta, pentru pozitii precum programator PHP, mobile developer, web designer, tax manager, senior reporting & budgeting officer, lead mechanical project engineer, driller si as.driller sau NDT technician”, spune Laura Chilom, HR consultant la eJobs, cel mai mare site de recrutare de pe piata locala.

De asemenea, pe un alt site de recrutare, Myjob, exista circa 1.000 de anunturi active de angajare atat in tara, cat si peste hotare, cu un numar scazut de aplicatii (sub 20 pentru fiecare job).

In general, este vorba despre joburi ce necesita specializare ridicata sau calificari specifice, un nivel de experienta pentru pozitii de middle sau chiar de senior, certificari si recunoasteri legale (pentru posturi in strainatate).

Mai mult, unele anunturi postate recent (1-2 zile), adesea pentru domenii cu grad mare de specializare (arhitectura in opozitie cu vanzari, de exemplu) sau in localitati din provincie primesc un numar mai mare de aplicatii dupa ce raman 5-7 zile pe site.

“Nu inseamna, insa, ca aceste posturi pentru care nu exista sute sau chiar mii de aplicatii, asa cum ne-am obisnuit in ultimii doi ani, raman neocupate. Dimpotriva, recrutorilor sau angajatorilor le este mai usor sa trieze eficient un numar rezonabil de CV-uri si au mai bune sanse de a nu omite un candidat viabil, ascuns prin miile de CV-uri. In plus, exista o mai mare certitudine ca acei candidati care au aplicat pentru job au calificarile, studiile sau experienta necesare si sunt cu adevarat motivati”, afirma Adela Rapeanu, expert de comunicare in cadrul Myjob.

Ca si in inginerie, unde se resimte lipsa fortei de munca,
companiile care activeaza in sectorul IT&C sunt printre cei mai activi angajatori de pe piata la inceput de an. Cele mai multe joburi pentru candidatii de profil sunt puse la bataie de Computer Generated Systems, HP Romania, Oracle Romania, Siemens si Pentalog, care vor sa recruteze aproape 500 de oameni.

Unul dintre cei mai atractivi angajatori ca brand pentru candidatii romani este Xerox.

"Am observat schimbari in ceea ce priveste comportamentul candidatilor care se preteaza pentru pozitiile dificil de ocupat, in sensul ca oamenii nu isi mai permit sa testeze sau sa experimenteze, in momentul în care vin la interviu sunt convinsi de alegerea de a-si schimba job-ul si sunt mult mai bine pregatiti. Toate acestea ii ajutã sa-si sporeasca sansele de reusita“, spune Magda Ispas, HR manager Xerox Romania si Republica Moldova.

Ea adauga ca, in prezent, durata procesului de recrutare este influentata foarte mult de pozitiile pentru care se cauta candidati.

"La momentul actual, exista o fluctuatie ridicata in piata si este greu sa dam un verdict cu privire la motivele care stau in spatele acestei situatii. Anul trecut am cautat timp de trei luni candidatul potrivit pentru o anumita pozitie, iar la inceputul acestui an, pentru acelasi post, am finalizat lista scurta intr-o saptamana, doar pe baza unui anunt de recrutare. Un lucru pe care l-am observat in 2011 este ca si asteptarile financiare ale candidatilor sunt mai mici in acest an“, adauga Ispas.

Specialistii IT se afla pe locul al treilea intr-un top al celor mai bine platiti angajati din Romania, dupa salariatii din industria bancara si piloti, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Astfel, salariul mediu net al angajatilor din serviciile informatice a fost de 3.174 de lei (755 de euro) in 2010, cu peste 300 de lei mai mult decat salariul mediu net inregistrat in decembrie la nivel national.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri